Aziatische spruitjes
Qua bereiding kun je spruitjes op verschillende manieren klaarmaken, zoals koken, roosteren, stomen of in een salade verwerken. Het kan ook lekker zijn om spruitjes te combineren met andere seizoensgroenten en kruiden om een smakelijke zomerschotel te maken. Ik kies deze keer voor Aziatisch! Zo passen de uitgesproken smaken van soja en azijn perfect bij het warme weer.
Doe een dubbelcheck
Als je spruitjes in de zomer wilt eten, kun je op zoek gaan naar verse spruitjes op de markt of in de supermarkt. Kies spruitjes die stevig aanvoelen en een mooie groene kleur hebben. Vermijd spruitjes die verkleurd zijn of tekenen van bederf vertonen.
Dus ja, als je van spruitjes houdt, kun je ze gerust in de zomer eten, zeker met dit recept.


Spruitjes op z’n Aziatisch
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 2 el boter
- 600 gr spruiten doormidden
- 100 gr cashews
- 4 el wittewijn- of appelciderazijn
- 3 el sojasaus
- 1,5 el vloeibare honing
- 3 lente-uitjes in schuine ringen
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie en boter in een wok. Wok hierin de spruiten 5-10 minuten, tot ze bijna beetgaar zijn.
- Rooster de cashews enkele minuten in een droge koekenpan. Schud op een plank, laat afkoelen en hak ze grof.
- Klop de azijn, sojasaus en honing tot een woksausje.
- Giet het woksausje erbij en roerbak nog enkele minuten, tot het sausje in ingedikt en de spruiten gaar zijn. Bestrooi met de lente-ui en de cashews. Lekker met rijst en/of bij gebakken zalmmoot.
Tip
- Wil je er een volledige maaltijd van maken in plaats van een bijgerecht, maak er dan een koolsalade van met rode kool en spitskool. Het gerecht garneer je vervolgens met taugé, munt en koriander.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.