Romige venkelsoep met prei

Een warme kop soep met venkel en prei vind ik super gemakkelijk om te maken en is bovendien lekker en gezond om te eten. Je kunt het prima als voorgerecht serveren: gewoon op een doordeweekse avond bij je eigen avondeten of bij dat intieme etentje met je allerbeste vrienden. Maar ook als lunch tussen de middag is een venkelsoepje heerlijk, zeker als je er nog een lekker broodje bij nuttigt.

Venkel: de geheime krachtpatser in je soepkom

Venkel is misschien wel de meest onderschatte knapperd in het groenteschap. Deze frisse groente met een subtiele anijssmaak is een echte smaakmaker en bomvol gezondheidsvoordelen. Venkel zit vol antioxidanten, wat je lijf helpt te vechten tegen al die nare vrije radicalen. Het is ook rijk aan vezels – wat betekent dat je spijsvertering er dol op is – en bevat veel vitamine C voor een immuunboost. Voeg daar ook nog een beetje ijzer en calcium aan toe, en je hebt niet alleen een overheerlijke smaak in je soep, maar ook een echte powerboost voor je lichaam. Je snapt het: venkelsoep is het geheime medicijn van de keuken, verpakt in een fluweelzachte, romige soepkom.

Soep: de echte held van de Hollandse keuken

Of het nu 30 graden is of min 3, soep blijft gewoon altijd goed. Het is de ultieme comfort food: warm en troostend in de winter, licht en verkoelend in de zomer (een koude venkel-preisoep is een absolute aanrader!). Wat je plannen voor de dag ook zijn, soep past altijd: als lichte lunch met een stukje knapperig brood, als chic voorgerecht voor een etentje, of gewoon als hoofdgerecht op de bank, met een dekentje erbij. Soep is gewoon de allemansvriend die je nooit laat zitten, en met een combi van venkel en prei wordt het ook nog eens een smaakfeestje. Dit duo geeft een subtiel zoetje, een tikkeltje pittigheid en een heerlijke diepte aan de soep.

Simpel, snel en bomvol smaak

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Met venkel en prei heb je namelijk maar weinig nodig om een rijke, fluwelige soep op tafel te zetten. Beide groenten hebben van zichzelf een zachte, lichtzoete smaak die ze bij het koken vrijgeven, waardoor je zonder al te veel poespas een smaakvolle basis hebt. Voeg wat knoflook en een scheutje room toe voor extra romigheid, en je hebt een soep die smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan. Deze venkelsoep met prei is dus perfect voor drukke dagen, wanneer je iets lekkers en gezonds wilt eten zonder gedoe. Maak een extra grote portie, en je hebt de volgende dag meteen lunch – win-win!

Zo bind je je venkelsoep

Bloem in je soep klinkt misschien als een gekke toevoeging, maar het heeft een hele handige functie: het zorgt voor die heerlijk romige, gebonden textuur waar we allemaal zo dol op zijn. Door een klein beetje bloem in de pan te strooien en mee te bakken, maak je een soort “roux,” een mengsel dat je soep lekker dik maakt zonder dat je eindigt met een waterige soep. Het werkt als een natuurlijk bindmiddel en geeft die soep een zachte, volle body – perfect voor een lekkere venkelsoep!

Als je glutenvrij wilt koken, zijn er gelukkig ook fijne alternatieven die dezelfde magie uithalen. Maizena is een goede optie; los het op in een beetje koud water en roer het door de soep, en voilà – een gladde, romige textuur zonder gluten. Ook arrowroot of aardappelzetmeel zijn toppers voor een gebonden soep en geven geen rare smaak af. Als je ook niet bang bent voor een beetje extra smaak kun je ook nog een aardappeltje of een klein beetje rijst toevoegen. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om geen heerlijke, romige soep op tafel te toveren, of je nu met bloem werkt of zonder!

venkelsoep 2
Totale tijd50 minuten

Venkel soep recept

4.27 van 167 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 25 gr roomboter
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 venkelknollen
  • 1 el bloem
  • 125 ml volle melk
  • 500 ml groentebouillon

Bereidingswijze: 

  • Begin met het fijnsnijden van de ui en de prei. Laat in een grote pan de roomboter smelten. Fruit de ui en prei ongeveer 3 minuten.
  • Pak vervolgens de venkel en snijd die fijn. Bak de venkel nog zo’n 6 minuten mee. Voeg daarna de bloem toe en laat die 2 minuten meebakken.
  • Voeg de melk en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat alles ongeveer 10 minuten doorkoken. Pureer vervolgens de soep.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.