Spinaziesoep met geroosterde amandel

Spinaziesoep met geroosterde amandelen

Spinazie is natuurlijk een van de bekendste groentes in Nederland. En met goede reden want dit groene powerhouse kan veel. Je kunt het rauw verwerken in salades, door de smoothie doen of roerbakken voor een snelle maaltijd.

Elke keer verbaas ik me weer over het slinken van de spinazie. Heb je 300 gram spinazie nodig in een recept dan denk je – voor je het gaat bakken – niet dat het gaat passen. Maar die 300 gram verdwijnt als sneeuw voor de zon als je het even de tijd geeft.

Spinaziesoep maken we echter minder vaak. Vroeger werd het aangeraden om spinazie niet opnieuw op te warmen als je het eenmaal had bereidt. Dit is een advies wat kwam uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog wat minder gangbaar waren. Bewaar je de spinazie die bereidt is op kamertemperatuur dan kan zich meer nitriet gaan vormen.

Het is dus zaak om de soep of meteen te eten of terug te koelen en later opnieuw op te warmen. Wel wordt nog steeds aangeraden om het opnieuw opwarmen met mate te gebruiken bij een zwakkere gezondheid, zwangerschap en bij hele jonge kinderen.

Bereiden van de spinaziesoep

Het bereiden van de spinaziesoep is heel eenvoudig, alleen het toevoegen van de spinazie moet waarschijnlijk in gedeeltes. Tenslotte is je pan waarschijnlijk niet groot genoeg om de enorme hoeveelheid van 900 gram spinazie toe te voegen.

Ben je liefhebber van soep? Check dan vooral ook alle soeprecepten hier

spinaziesoep
Totale tijd30 minuten

Spinaziesoep met geroosterde amandel

4.29 van 45 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 el olijfolie
  • 900 gram spinazie
  • 1 prei in ringen
  • 2 takjes koriander gehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el ciderazijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram amandelschaafsel geroosterd
  • Optioneel: hennepzaad voor serveren

Bereidingswijze: 

  • Neem een grote pan en verhit hierin de olijfolie. Voeg nu de sjalotjes en de prei toe en fruit dit tot de ui glazig is en de prei gegaard. Voeg de komijnpoeder toe en de koriander. Voeg nu de knoflook toe en bak even kort mee.
  • Doe de spinazie erbij. Dit kan eventueel in gedeeltes want het is makkelijker om te wachten tot de eerste batch geslonken is voor je de volgende toevoegt. Doe dit tot alle spinazie gebruikt is. Blus af met ciderazijn en voeg de bouillon toe.
  • Pureer de soep, breng op smaak met peper en zout en serveer de spinaziesoep met de geroosterde amandel erop. Gebruik eventueel nog wat verse koriander voor erop. Voeg optioneel de hennepzaad toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 193kcalKoolhydraten: 19gProteine: 10gVet: 11gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gNatrium: 1186mgKalium: 1441mgVezels: 7gSuiker: 5gVitamine A: 22085IUVitamine C: 67mgCalcium: 286mgIJzer: 8mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.