Soep recepten

Dit recept valt onder

Oude wijvensoep (carnavalsoep)

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 50 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

250 gram rundergehakt

1 preien

150 gram champignons

1 ui

2 teentjes knoflook

3 stengels bleekselderij

0,5 liter tomatensap

350 gram witte bonen in tomatensaus

500 ml water

1 bouillonblokje (groente)

15 gram peterselie

Peper en zout

Zonnebloemolie

Sharing is caring!

Oude wijvensoep

De exacte geschiedenis van de oude wijvensoep weet ik niet, maar de naam komt van het feit dat alles zacht is. Waardoor het bij uitstek geschikt is voor “oude wijven” die geen tanden meer in hun mond hebben.

Ok, het is een oud recept he, dus neem het me maar niet kwalijk dat het niet helemaal actueel is. Het is een recept dat van origine veel gemaakt werd in de carnavalstijd. Vandaar de tweede naam; carnavalssoep.

Even koken

Om de oude wijvensoep te maken heb je niet veel nodig, behalve wat tijd. Want om lekker zacht eng aar te worden moet het wel even koken. Maar aangezien dat geen actieve tijd is heb ik daar persoonlijk nooit zo’n moeite mee.

Je zet de soep op en je kunt gerust wat anders gaan doen.

Check ook de spinaziesoep van afgelopen week!

Oude wijvensoep

Oude wijvensoep

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 preien
  • 150 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 0,5 liter tomatensap
  • 350 gram witte bonen in tomatensaus
  • 500 ml water
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • 15 gram peterselie
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie

Instructies

    1. Was de prei en snijd in dunne ringetjes. Snipper de ui en knoflook en snijd de champignons en bleekselderij in blokjes.
    2. Bak het gehakt rul in een grote pan. Voeg ui, knoflook, prei, bleekselderij en champignons toe en bak even mee.
    3. Voeg het tomatensap, witte bonen met saus, water en het bouillonblokje toe.
    4. Breng aan de kook en laat drie kwartier tot een uurtje pruttelen.
    5. Breng de soep op smaak met peper en zout, garneer met peterselie en serveer met dikke plakken brood met roomboter.

Nog meer lekkers