Heb jij wel eens gehoord van socca? Dit gerecht op basis van kikkererwtenmeel wordt veel gegeten in Nice, in Frankrijk, en is ontzettend lekker. Benieuwd naar mijn versie? Lees dan snel verder!
Socca of farinata?
Socca is een lokaal gerecht uit Nice, Zuid-Frankrijk, waar het echt streetfood is. Het is een soort pannenkoek op basis van kikkererwtenmeel, die eerst wordt gebakken in een pan en daarna vaak nog even de houtoven in gaat. Thuis kun je ‘m ook prima in alleen een pan maken hoor! Doordat socca gemaakt wordt van kikkererwtenmeel, is het glutenvrij. Een handig alternatief dus voor pannenkoeken op basis van bloem of meel als je (deels) glutenvrij eet. Farinata is de Italiaanse naam voor hetzelfde gerecht. De smaak van het kikkererwtenmeel – en daardoor van dit gerecht – is licht nootachtig. Je kunt het beslag op smaak brengen met alleen zout en peper, maar ook stevige kruiden zoals rozemarijn zijn er heel lekker in.
Mijn favoriete toppings
Je kunt socca zo eten, of er toppings over verdelen, zoals de snijbiet in dit recept. Geen snijbiet of zin om te variëren? Ik vind een caprese-achtige topping van tomaat, mozzarella en groene pesto ook onweerstaanbaar. Ook lekker: geroerbakte spinazie, cherrytomaten en tahin, of peer, gorgonzola en rucola.

Socca met snijbiet
Ingrediënten
- 160 g kikkererwtenmeel
- 2 el bloem
- 1 tl bakpoeder
- flinke snuf suiker
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- olijfolie
- 60 g courgette geraspt
- 200 g snijbiet stelen in stukjes, blad grof gesneden
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 2 el pijnboompitten
- 1 el balsamicoazijn
- 3 takjes basilicum blad geplukt
Bereidingswijze:
- Meng het kikkererwtenmeel met de bloem, het bakpoeder, de suiker en een snuf zout.
- Maak een kuiltje in het midden, giet hier 325 ml water in en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Roer tot een beslag en laat 20 minuten rusten.
- Verwarm 1 theelepel olijfolie in een anti aanbakpan op middelhoog vuur.
- Meng de courgette door het beslag. Schenk een kwart van het beslag in de pan. Draai met de pan om het beslag dun uit te spreiden en bak de socca 1-2 minuten per kant tot je een knapperige, goudbruine socca hebt. Herhaal met de rest van het beslag.
- Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een wok op middelhoog vuur. Roerbak de snijbietstelen 3 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee, voeg dan het snijbietblad toe en laat in enkele minuten slinken.
- Voeg de pijnboompitten en de balsamicoazijn toe en roerbak het geheel nog 1 minuut.
- Leg de socca op bordjes, verdeel de snijbiet eroverheen, bestrooi met basilicumblad, zout en peper en druppel er eventueel nog een klein beetje olijfolie op.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.