Groentequiche van snijbiet en geitenkaas

1 uur 20 minuten

Ik ben dol op quiche! Zo kan je met deze hartige taart eindeloos variëren en smaakt het altijd goed, net zoals deze versie met snijbiet. Iedereen die net zoals ik een moestuin heeft, kweekt snijbiet, maar een echt lekkere smaak heeft het het niet tenzij je het op deze manier maakt, met het bittere eruit, zwemmend in een geitenkaasroommengsel, voorzien van knapperig korstje en ook nog eens een plaatje om te zien. In het aankomende magazine duik ik in de wondere wereld van Franse kaas. Ik ben er dol op en ben er nu ook de keuken mee ingedoken. Speciaal voor het magazine werden mijn cheesy recepten ook nog eens een stukje Franser gemaakt met prachtige illustraties. Can I get an ou la la?

Quiche

Een quiche is een Franse klassieker of ligt de oorsprong toch ergens anders? Waar deze hartige taart dan ook vandaan komt, bij mij thuis is het een absolute favoriet. Je maakt ze namelijk snel en kan eindeloos variëren. Zo maak ik deze keer een groentequiche van snijbiet en geitenkaas. Snijbiet wordt niet vaak gebruikt, maar het is perfect voor deze quiche. Lukt het jou niet om de perfecte quiche te maken? Ik deel hier al mijn tips om een overheerlijke quiche te maken. Bekijk die dan ook eerst voordat je deze groentequiche van snijbiet en geitenkaas gaat maken.

quiche met geitenkaas

Groentequiche van snijbiet en geitenkaas

No ratings yet
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang diner, Lunch, quiche
Keuken Frans
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • Kkeukenmachine
  • plasticfolie
  • Deegroller
  • Dichte taartvorm Ø 24 cm
  • Bakpapier
  • Bakbonen

Ingrediënten
 

  • 225 gr bloem + extra, om te bestuiven
  • 125 gr koude roomboter in blokjes + extra, om in te vetten
  • 2 eidooiers
  • 1-2 el ijskoud water

Voor de vulling

  • 300 gr snijbiet (groentespeciaalzaak)
  • 50 gr roomboter
  • halve citroen
  • 1 banaansjalot (groentespeciaalzaak, of gewone sjalot)
  • 100 ml witte wijn
  • 200 gr crème fraîche
  • 350 ml slagroom
  • 3 eieren
  • ¼ tl gemalen witte peper
  • 300 gr Bettine blanc (kaaswinkel, of een andere (Franse) geitenkaas)

Instructies
 

  • Doe voor het deeg de bloem en boter met een flinke snuf zout in een keukenmachine en pulseer tot het op broodkruim lijkt. Voeg de eidooiers en 1 el ijswater toe en pulseer nogmaals kort tot het deeg net samenkomt. Voeg zo nodig een extra scheutje ijswater toe. Kneed voorzichtig tot een bal, druk plat met de palm van je hand, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot ca. 3 mm dik en bekleed hiermee de ingevette taartvorm. Duw het deeg goed aan en laat het een beetje over de rand hangen. Prik de bodem in met een vork. Zet nog 20 minuten in de koelkast.
  • Schuif een bakplaat in het midden van de oven. Verwarm de oven met de bakplaat voor op 200 °C (hete lucht 180 °C). Leg een vel bakpapier in de taartbodem en vul met bakbonen. Ze de taartvorm op de bakplaat (dit zorgt voor directe hitte en een gelijkmatige temperatuur) en bak de bodem ca. 15 minuten blind. Verwijder de bonen en het bakpapier en bak nog ca. 8 minuten. Haal de taartbodem uit de oven en snijd de randen met een gekarteld mes netjes bij.
  • Schuif de bakplaat terug in de oven. Snijd aan de onderkant de snijbiet bij. Snijd de stengels in stukken van 4 cm en snijd het blad fijn.
  • Smelt de boter in een ruime koekenpan. Bak de snijbietstengels in 2-3 minuten beetgaar. Voeg het blad, een kneepje citroensap en zout en peper toe en laat het licht slinken.
  • Snijd intussen de sjalot fijn. Breng in een steelpan de wijn met de sjalot aan de kook en kook het vocht langzaam in tot 2 el. Neem het wijn-sjalotmengsel van het vuur en roer er met een garde de crème fraîche en slagroom door. Roer vervolgens een voor een de eieren erdoor en breng op smaak met zout en de witte peper.
  • Verbrokkel de kaas grof. Verdeel de helft van desnijbiet en de helft van de kaas nonchalant over de deegbodem. Giet hetei-roommengsel erover. Bak de quiche ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven, tothij net begint te stollen. Schuif de bakplaat dan voorzichtig uit de oven, schikde rest van de snijbiet en kaas mooi op de quiche en bak de quiche in nog ca.15 minuten goudbruin.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.