Smokey spareribs met homemade barbecuesaus: geroosterde varkensribbetjes met een zoete smaak, door de zelfgemaakte BBQ–saus. Geloof mij, zo lekker heb je ze nog nooit gegeten!
Smokey spareribs
Geroosterd varkensvlees: ik ben er dol op. Je kunt ze marineren in een zoete marinade, maar je kunt ook kiezen voor een pittige variant, of wat je dan ook lekker vindt. Vandaag marineren we de spareribs in een homemade barbecuesaus. Zo lekker… Om je vingers bij af te likken!
Zelf barbecuesaus maken
Bij dit gerecht kan een homemade barbecuesaus natuurlijk niet ontbreken. En ja, je kunt ‘m ook kant-en-klaar kopen, maar niets is lekkerder dan zelfgemaakte. Ik maak de saus van ketchup, Worchestershiresaus, paprikapoeder, rietsuiker en appelazijn. Je kunt ‘m vervolgens op smaak brengen met peper en zeezoutvlokken. Smeer met een bakkwastje de ribbetjes in, en serveer de saus ernaast. De saus is de perfecte smaakmaker, en ideaal voor bij deze smokey spareribs, dus!
Ook lekker met barcebuesaus: meatloaf!

Smokey spareribs met homemade barbecuesaus
Ingrediƫnten
- 1,5-2 kg spareribs
- 4 tenen knoflook heel, ongepeld
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 125 ml ketchup
- 2 tl gerooktepaprikapoeder naar wens heet of zoet
- 50 g rietsuiker
- 3 el appelazijn
- 2 el worcestersaus
- 2 bosuitjes in ringen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Leg de spareribs met de hele knoflooktenen op een ruim stuk aluminiumfolie waar je het vlees straks helemaal in kunt verpakken. Bestrooi ze rondom met zeezoutvlokken en peper en druk het folie goed dicht. Leg op een bakplaat en gaar 3 uur in de oven.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie op zacht vuur in een steelpan. Fruit hierin de sjalot 10 minuten. Voeg de ketchup, het gerooktepaprikapoeder, de rietsuiker, de appelazijn, de worcestersaus en wat zeezoutvlokken en peper toe. Breng met 75 ml water aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 20 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit.
- Haal de spareribs uit de oven en draai de oventemperatuur naar 200 °C. Haal het folie voorzichtig van de spareribs. Knijp de knoflooktenen uit boven de pan met barbecuesaus en roer erdoorheen.
- Leg de spareribs op het rooster van de barbecue. Bestrijk de ribbetjes royaal met barbecuesaus. Rooster ze nog 15 minuten totdat ze mooi gekleurd zijn; bestrijk ze gedurende deze laatste 15 minuten nog enkele keren met barbecuesaus.
- Serveer de spareribs met de rest van de saus ernaast en de bosui er overheen.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.