Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes

De frisse citrus van de citroen snijdt perfect door de zoete, licht nootachtige smaak van de spruitjes die – ja echt – door het karamelliseren een totaal nieuwe dimensie krijgen. Vergeet die bittere spruitjes van vroeger, deze zijn zacht, zoet en onweerstaanbaar lekker! En dan die romige saus die alles samenbrengt… Dit is comfort food met een verrassende twist.

Karamelliseren: de magie van smaakverdieping!

Karamelliseren is eigenlijk pure keukensprookjesmagie. Door groenten of suiker langzaam te verhitten, breken de natuurlijke suikers af en veranderen ze in een diepe, rijke en lichtzoete smaakbom. Denk aan die goudbruine, gekarameliseerde randjes op spruitjes, uien of wortels – dat is waar de magie gebeurt! Geen bittere hap, maar een heerlijk zoete, bijna nootachtige smaak die zelfs de grootste spruitjeshater kan bekeren. Het geheim? Geduld! Laat de hitte z’n werk doen en probeer niet te veel te roeren. Dan krijg je die perfecte, knapperige randjes waar je keer op keer voor terugkomt.


Perfect voor een doordeweekse avond als je iets bijzonders op tafel wil zetten zonder uren in de keuken te staan. Eet smakelijk!

Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes
Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes
Totale tijd15 minuten

Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes

4.80 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 500 g spaghetti
  • 4 el olijfolie
  • 3 teentjs knoflook in dunne plakjes
  • ¼ tl chilivlokken
  • 350 g spruitjes gehalveerd
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 30 g Parmezaanse kaas fijngeraspt

Voor de pangrattato

  • 3 sneetjes zuurdesem brood grof gehakt
  • 5 el olijfolie
  • 15 g stevige kruiden naar keuze fijn gehakt (bvb rozemarijn, salie, tijm)

Bereidingswijze: 

  • Verhit de olie voor de pangrattato in een koekenpan en bak de brood en kruiden goudbruin en krokant.
  • Kook de spaghetti al dente in een grote pan met gezouten water.
  • Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem (je hebt veel ruimte nodig omdat de spaghetti er straks bij moet) op middelhoog vuur en bak de knoflook en chilivlokken een paar minuten lichtbruin. Voeg de spruitjes toe en bak omscheppend tot ze mooi gekarameliseerd en goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten. Voeg de citroenrasp en sap toe, gevolgd met een pollepel pastakookwater en roer om alle ingrediënten te binden en een mooie saus te vormen.
  • Schep met een keukentang de spaghetti in de pan, zet het vuur hoog en schep de pasta door de spruitjes. Breng op smaak met zout en veel peper.
  • Verdeel de spaghetti over borden en bestrooi met de geraspte kaas. Serveer meteen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.