Shakshuka met koriander-yoghurt
Shakshuka komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar is een populair gerecht in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het is een makkelijk gerecht van gepocheerde eieren in een saus van tomaten – vers of uit blik-, paprika of andere groenten, en specerijen. Vandaag geef ik een kleine twist aan de “standaard” variant en maak de shakshuka met harissa en frisse koriander–yoghurt.
Bij dit gerecht komt een goede hapjespan goed van pas. Deze grote hapjespan vind ik echt een aanrader! Tip: wil je zeker weten dat je eitjes mooi stollen in de pan? Gebruik dan een pan met een deksel.
Op zoek naar nog meer shakshuka variaties? Probeer dan ook eens deze met zoete aardappel.


shakshuka met koriander yoghurt
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 1 ui in dunne repen
- 1 gele paprika in dunne repen
- 1/4 tl komijnzaad fijn geplet in een vijzel
- 400 g gepelde tomaten
- 2 el harissa
- 200 g kikkererwten uitgelekt
- 4 eieren
- 2 tl za’atar
- 30 g koriander grof gesneden
- 4 el Griekse yoghurt
- sap van 1/2 citroen
- 1/2 kleine teen knoflook grof gesneden
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een koekenpan en doe hier de ui, paprika en komijnzaad bij. Fruit op matig vuur tot de paprika zacht wordt, ongeveer 5 minuten. Voeg het blik gepelde tomaten toe aan de pan en prak deze met een vork om kleinere stukjes tomaat te krijgen. Voeg de harissa toe, roer door en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg de kikkererwten, plus een half blikje water toe,= aan de pan en meng alles goed. Breng de shakshuka langzaam aan de kook. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Zodra de saus kookt, maak vier gaten in de shakshuka en breek in elk gat een ei. Bestrooi de eieren met de za’atar en zet een deksel op de pan. Laat 10 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gekookte zijn.
- Maak ondertussen de yoghurtsaus in een blender of gebruik een staafmixer. Voeg 3/4 van de koriander, yoghurt, citroensap en knoflook toe en mix tot een gladde saus.
- Maak het gerecht af met de resterende koriander en serveer in de pan met de yoghurtsaus ernaast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.