Borsjt: bietensoep met linzen en yoghurt

1 uur

Borsjt is de naam voor bietensoep uit de Oekraïense keuken. Het wordt veel gegeten in Oost-en Centraal-Europese landen zoals Rusland en Polen, en vandaag deel ik mijn eigen bietensoep recept. Deze maak ik met rode bieten, linzen en… yoghurt!

Rode bieten

Bieten werden rond de 16e eeuw ontdekt en hebben een lichzoete, aardse smaak. Deze rode knol kan zowel rauw, geraspt, gestoofd, gebakken of gekookt gegeten worden. Het is heerlijk in een stamppot, in rauwkost, in een salade of als soep. Bieten zijn ook nog eens ontzettend gezond én bevatten veel vitamines, ijzer en kalk.

De rode kleur van bieten wordt betanine genoemd. Deze natuurlijke kleurstof wordt vaak aan voedingsmiddelen toegevoegd om gerechten een helder rode kleur te geven (denk maar aan een red velvet cake met bietensap). Gezond, lekker én handig dus, die bietjes!

Ook lekker: bietenfrietjes.

Rode linzen 

Linzen – peulvruchten met schil die er in talloze soorten zijn – bevatten enorm veel voedingsvezels en worden al eeuwenlang gegeten. Ze bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor goed als vleesvervangers gebruikt worden. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar ze lijken qua smaak redelijk allemaal op elkaar. Rode linzen zijn klein en ontveld, waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn. Zodra je rode linzen kookt, veranderen ze in een dikke puree. Deze rode linzen zijn daarom ideaal voor soepen. 

Vegan bietensoep 

Om deze bietensoep helemaal af te maken, voeg ik yoghurt toe als garnering. Dit is een frisse smaaksensatie in combinatie met de bieten en rode linzen. Ik heb gekozen voor een neutrale yoghurt, maar je kunt ook voor een plantaardige yoghurt gaan: dan maak je deze bietensoep meteen helemaal vegan.

Bieten linzensoep

Bietensoep met linzen en yoghurt

Bietensoep met linzen en yoghurt

4.07 van 44 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Lunch, Soep, Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 75 gram rode linzen
  • 1 laurierblad
  • 1 tl zout
  • 1 rode ui in blokjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 gram winterpeen geschild en in blokjes
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 500 gram gekookte rode bieten in blokjes
  • 1 el karwijzaad
  • 2 el sinaasappelsap
  • peper en zout
  • 4 el dikke yoghurt eventueel plantaardig
  • 1 el bieslook fijngehakt
  • 2 takjes dille

Instructies
 

  • Zet de linzen op in een pan met water, het laurierblad en een flinke snuf zout. Breng aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten gaar koken. Giet af en haal het laurierblad eruit.
  • Fruit in een andere pan de ui aan, voeg knoflook en winterpeen toe en bak een paar minuten mee. Blus af met rode wijnazijn en voeg de groentebouillon en gekookte bieten toe. Laat zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn (15 minuten ongeveer). Roer tweederde van de linzen erdoor en pureer de soep. Roer karwijzaad en sinaasappelsap erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep de overige linzen erdoor.
  • Schep de bietensoep in kommen en doe op iedere kom een lepel dikke yoghurt. Garneer met bieslook en dille en eet met vers brood.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.