Artisjoksoep met yoghurt, citroen en tijm

20 minuten

Artisjoksoep met yoghurt, citroen en tijm: een romige vegetarische soep gemaakt van één van de mooiste groenten: artisjok. Hmm, geniet ervan!

Artisjok als basis voor de artisjoksoep

Artisjokken zijn bloemknoppen van een plant, genaamd de distel. Een echte beauty uit de natuur, met dikke, vlezig blaadjes en binnenin een paarse kern. De groente heeft een zachte, maar licht bittere smaak. In de maanden augustus en september worden de gesloten bloemknoppen geoogst, zodat de groente niet doorgroeit. Als deze doorgroeit ontstaat er namelijk een prachtige paarse bloem, maar is de artisjok niet meer eetbaar. Wel mooi, niet lekker!

Dol op romige soepen? Dan vind je deze preisoep met spruitjes en gerookte amandelen vast ook heerlijk. En deze is ook vega!

Dit vega recept omtoveren tot een veganversie

Deze overheerlijke artisjoksoep is vegetarisch, maar met een paar simpele aanpassingen is de soep helemaal vegan. Ik maakte deze soep namelijk met boter en yoghurt. Vervang deze twee ingrediënten door een plantaardige variant, and vegan it is!

Tip: serveer de artisjoksoep in deze mooie soepkommen van Studio Tavola. 

Tijm

Tijm heeft heel veel kleine blaadjes. Om ervoor te zorgen dat deze vrij snel loslaten, stop je de tijm eerst even in de oven!

@miljuschka

Another day, another hack! Deze keer laat ik zien hoe je heel makkelijk je verse tijm kan ritsen. Nooit meer gedoe om per takje de blaadjes eraf te plukken. #lifehack #hack #easy #foodies #foodlovers #foodtok #herbs #thyme #foryoupage #foryou

♬ Strawberry – Prod. By Rose

Artisjoksoep met yoghurt, citroen en citroentijm

Artisjoksoep met yoghurt, citroen en citroentijm

Artisjoksoep met yoghurt, citroen en tijm

4.08 van 14 stemmen
Totale tijd 20 minuten
Gang Soep
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • staafmixer

Ingrediënten
 

  • 1 el olijfolie
  • 25 g boter eventueel plantaardig
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 4 takjes (citroen)tijm gerist
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikken artisjokharten van 390 g uitgelekt, in stukken
  • 1 l groentebouillon
  • 150 g dikke yoghurt eventueel plantaardig
  • rasp en sap van 1 citroen
  • zout en zwarte peper

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie en boter samen in een soeppan. Fruit hierin de sjalot en bleekselderij 5 minuten op laag vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee. Voeg de helft van de citroentijm, de laurier en artisjokharten toe en schep om.
  • Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 5 minuten rustig koken. Vis de laurierblaadjes uit de soep. Pureer de soep glad, roer de dikke yoghurt en het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper. Warm de artisjoksoep nog even door.
  • Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de rest van de citroentijm en de citroenrasp.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.