Zo maak je krokante schnitzels
De truc voor goede krokante schnitzels is een drie-stappenplan. Je maakt drie kommetjes – je kunt hier het beste ondiepe kommen of diepe borden voor gebruiken. Eentje met bloem, een met geklutst ei en de derde met panko. Dat is Japans broodkruim en ideaal voor een crispy korstje, maar je kunt natuurlijk ook paneermeel gebruiken.
Vervolgens kun je de gepaneerde varkensschnitzels frituren in een frituurpan op 180 °C. Wil je liever niet frituren of heb je geen frituurpan? Dan bak je ze gewoon in een fikse laag olie en/of boter in een grote koekenpan, kies er wel eentje die hitte goed kan vasthouden. Dus het liefst met een wat dikkere bodem.

Lekker met gebakken aardappeltjes
Ik serveer deze krokante schnitzels graag met gebakken aardappeltjes. Deze kun je op allerlei manieren bereiden, precies hoe jij ze lekker vindt: voorgekookte aardappelpartjes opbakken in boter in de pan, of zelf krieltjes halveren (of in kwarten) en in de oven roosteren tot gaar en goudbruin.
Zelf voorkoken en dan bakken vind ik het allerlekkerst. Maak daarvoor aardappeltjes schoon en snij deze in kleinere stukken waar nodig. Kook de aardappeltjes even kort voor. Ongeveer 10 minuten is meestal voldoende. Giet af en laat uitdampen. Verhit vervolgens de olijfolie in een koekenpan en bak de aardappeltjes hierin goudbruin.
Eens een keer wat anders dan gebakken aardappeltjes? Kies dan eens zoete aardappelfriet.

Schnitzels met gebakken aardappeltjes en sla
Ingrediënten
- olie om in te frituren
- 150 g bloem
- 1 ei losgeklopt
- 50 gr panko of paneermeel
- 4 varkensschnitzels ca. 4 x 125 g, ongepaneerd
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 200 g gesneden ijsbergsla
- gebakken aardappeltjes om erbij te serveren
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een frituurpan op 180 °C. Doe de bloem in een ondiepe kom, het ei in een tweede ondiepe kom en de panko (of paneermeel) in een derde kom.
- Wentel de schnitzels zorgvuldig in de bloem. Schud het teveel er boven de kom af. Doop de schnitzels in het losgeklopte ei en laat het teveel terug in de kom druipen. Wentel ze nu in de panko en leg ze op een snijplank.
- Frituur de schnitzels in 4-5 minuten per kant in de olie goudbruin en gaar. Werk in porties zodat de frituurpan niet te vol wordt. Laat de schnitzels even uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de schnitzels met de gebakken aardappeltjes, mayonaise, peterselie en ijsbergsla. De ijsbergsla kun je desgewenst aanmaken met je favoriete dressing.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.