Scandinavisch smørrebrød met biet en ei

Scandinavisch smørrebrød met biet en ei: een Nordic open sandwich van roggebrood met een heerlijke topping. Heerlijk als lunch!

Nordic open sandwich

Een open sandwich is eigenlijk niet meer dan een sneetje brood of toast met lekker beleg erop. In dit recept besmeer ik het roggebrood, ook wel Scandinavisch smørrebrød genoemd, met een laagje zure room. Vervolgens verdeel ik de bietjes, ei, radijs, rode ui en de kappertjes erover. Fris, smaakvol en toch redelijk machtig. 

Enthousiast na het eten van deze open sandwich? Dan vind je deze nordic open sandwich met gravad lax ook om op te vreten!

Smørrebrød

De ster van het Scandinavische smørrebrød is roggebrood. Dat brood is stevig, donker en soms zelfs licht zoetig ten opzichte van ‘normaal’ brood. Ook de bereidingswijze is anders; roggebrood wordt op een lage temperatuur bereid. Het brood is erg vullend en flink hartig. Kortom: perfect als basis voor deze smørrebrød met biet en ei. 

Tip: serveer de Scandinavisch smørrebrød met biet en ei op deze prachtige marmeren serveerplank. Je kunt ‘m ook gebruiken als snijplank, voor de tapasavond, voor wat kaasjes of voor de borrel. Multifunctioneel, dus!

Roggebrood met biet

Scandinavisch smørrebrød met biet en ei
Totale tijd25 minuten

Scandinavisch smørrebrød met biet en ei

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • ½ rode ui in flinterdunne halve ringen
  • 1 el rodewijnazijn
  • 8 sneetjes donker Fries roggebrood
  • 4 el zure room
  • 2 gekookte bieten in hele dunne plakjes
  • 2 radijsjes in hele dunne plakjes
  • 4 gekookte eieren gepeld, over de lengte in kwarten
  • 3 el kappertjes uitgelekt
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • ½ bakje tuinkers geknipt

Bereidingswijze: 

  • Schep de rode uiringen in een kommetje om met de rodewijnazijn. Laat 15 minuten trekken, giet af en laat uitlekken.
  • Besmeer de sneetjes roggebrood elk met 1/2 eetlepel zure room. Verdeel de biet, de radijs, het ei, de rode ui en de kappertjes over de sneetjes. Bestrooi met zout en peper en wat tuinkers. Serveer 2 sneetjes per persoon.

Tip!

Tip: Je kunt ook rauwe bieten in de oven roosteren. Halveer ze, doe ze in een kleine ovenschaal met 2 eetlepels water en dek ze goed af met aluminiumfolie. Rooster ze ongeveer 45 minuten op 180 °C, tot ze gaar zijn.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.