Roodlof
Witlof kennen we natuurlijk allemaal. Roodlof daarentegen is toch net iets minder bekend en dat terwijl deze groente in Italië als eeuwenlang geteeld wordt. Het is een kruising tussen de witlof en Radicchio Rosso. De smaak is bitter maar wel iets pittiger dan die van witlof en rauw in een salade is deze groente op zijn lekkerst.


Salade van roodlof met citrusvruchten
Ingrediënten
- 500 g roodlof
- 75 g waterkers
- 2 bloedsinaasappels, geschild, witte vlies verwijderd en in plakken (snijd 1 van de geschild, witte vlies verwijderd en in plakken (snijd 1 van de sinaasappels boven een kom zodat je het sap kunt gebruiken in de dressing)
- 1 roze grapefruit geschild, witte vlies verwijderd en in parten
- 4 bollen mozzarella
- 1/2 granaatappel pitjes
- 15 g basilicum
- 25 g hazelnoten grof gehakt
Voor de dressing
- sap van 1 bloedsinaasappel (zie hierboven)
- 6 el extra vierge olijfolie
- 1 tl dijon mosterd
- ½ teen knoflook fijngeraspt
- ½ rode peper fijn gesneden
- 1 el granaatappelmelasse
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Rooster de hazelnoten in een droge pan en hak ze grof.
- Haal alle blaadjes van de roodlof af en leg in een kransvorm op een grote serveerschaal. Leg de waterkers, plakjes sinaasappel en partjes grapefruit eromheen.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing samen in een kom, proef en breng op smaak met zout en peper.
- Scheur de bollen mozzarella in grove stukken en leg ze rond de salade. Verdeel de basilicum blaadjes over de salade en bestrooi met de granaatappelpitjes en hazelnoten.
- Lepel de helft van de dressing over the salade en de rest in een kommetje ernaast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.