Chioggia vind ik persoonlijk minder aards smaken dan de rode biet. En hoewel je beide rauw kunt eten, heeft de chioggia wel mijn voorkeur. Deze chioggia ‘carpaccio’ (for lack of a better word…) moet je dan wel echt dun snijden. Liefst op een mandoline of met een goede dunschiller. Hoe dunner de plakjes des te beter komen de verschillende smaken in dit eenvoudige gerecht naar voren.
Chiogga biet
Oh, die Chioggia-biet… Alleen de naam al klinkt als een warme knuffel van een Italiaanse nonna. Dit kleine juweeltje van de moestuin ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook een smaak waar je blij van wordt. Denk aan de subtiele zoetheid van een rode biet, maar dan met een speelse frisheid die je blijft verrassen. En dan die binnenkant! Als je ‘m doorsnijdt, ontdek je een waar kunstwerk: die magische roze-witte ringen. Alsof de natuur haar eigen versie van een lollipop heeft ontworpen!
showstopper
De Chioggia-biet komt oorspronkelijk uit de regio Veneto in Italië, en het is niet moeilijk om je voor te stellen dat ze daar op een zonovergoten markt tussen de tomaten en artisjokken ligt te pronken. Maar laat je niet misleiden door haar looks: ze is veelzijdig tot en met. Of je haar nu rauw in een salade gebruikt, dun geschaafd voor een chique carpaccio, of geroosterd tot ze lekker zoet en zacht is—ze steelt áltijd de show.

Bietencarpaccio met frisse yoghurtdressing
Ingrediënten
Ingrediënten
- 2 rauwe chioggia bieten
- 2-3 eetlepels yoghurt
- 25 gr rucola
- 25 gr waterkers
- 1 el fijngesneden verse peterselie
- 1 el fijngesneden verse dille
- 1 el pijnboompitjes geroosterd
- Rasp van 1 citroen
- Citroensap naar smaak
- Peper en zout
- 1 el olijfolie
Bereidingswijze:
Instructies
- Begin met het dun snijden van de chioggia bieten. Liefst op een mandoline. Leg de plakken biet mooi op twee borden.
- Meng de hangop met de verse kruiden, de citroenrasp en peper en zout. Is het te dik voeg dan een beetje olijfolie toe en indien gewenst nog wat citroensap. Mix het goed, proef en maak op elk bordje een quenelle van de hangop.
- Bestrooi vervolgens met de pijnboompitjes, de rucola en waterkers en drizzle hier nog wat olijfolie overheen.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Feestdagen recepten
- Groente recepten
- Kerst voorgerechten
- Salade recepten
- Seizoensrecepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Voorgerechten
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.