Brunch recepten

Bietencarpaccio met frisse kruidenhangop

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Aantal personen 2 personen

Ingredienten

2 rauwe chioggia bieten

2-3 eetlepels hangop

25 gr rucola

25 gr waterkers

1 el fijngesneden verse peterselie

1 el fijngesneden verse dille

1 el pijnboompitjes, geroosterd

rasp van 1 citroen

citroensap, naar smaak

peper en zout

1 el olijfolie

Sharing is caring!

Een van mijn favoriete bietsoorten is de chioggia. Die prachtige roze ringen alleen al zorgen dat ik blij word! En in dit gerecht komt het nog eens extra mooi uit. Heb je biet nog nooit rauw gegeten dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Chioggia vind ik persoonlijk minder aards smaken dan de rode biet. En hoewel je beide rauw kunt eten, heeft de chioggia wel mijn voorkeur. Deze chioggia ‘carpaccio’ (for lack of a better word…) moet je dan wel echt dun snijden. Liefst op een mandoline of met een goede dunschiller. Hoe dunner de plakjes des te beter komen de verschillende smaken in dit eenvoudige gerecht naar voren.

Hangop

De hangop die ik gebruikt heb voor de topping is flink dik zoals je kunt zien aan de foto. Een iets dunnere variant kan ook prima en verdeeld wat makkelijker tijdens het eten. Maak de hangop op smaak met citroenrasp en diverse verse kruiden die je nog hebt liggen.

Heerlijk voor tijdens een barbecue of als licht voorgerecht bij een etentje! Ben je fan van biet, maar liever niet rauw? Probeer dan eens de geroosterde bietjes. Kun je trouwens ook in de barbecue bereiden!

Bieten carpaccio
Bieten carpaccio

Bietencarpaccio

Aantal personen: 2 personen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rauwe chioggia bieten
  • 2-3 eetlepels hangop
  • 25 gr rucola
  • 25 gr waterkers
  • 1 el fijngesneden verse peterselie
  • 1 el fijngesneden verse dille
  • 1 el pijnboompitjes, geroosterd
  • rasp van 1 citroen
  • citroensap, naar smaak
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie

Instructies

  1. Begin met het dun snijden van de chioggia bieten. Liefst op een mandoline. Leg de plakken biet mooi op twee borden.
  2. Meng de hangop met de verse kruiden, de citroenrasp en peper en zout. Is het te dik voeg dan een beetje olijfolie toe en indien gewenst nog wat citroensap. Mix het goed, proef en maak op elk bordje een quenelle van de hangop.
  3. Bestrooi vervolgens met de pijnboompitjes, de rucola en waterkers en drizzle hier nog wat olijfolie overheen.

Nog meer lekkers