Deze rundvleesstoof met worstjes staat hier thuis geregeld op tafel. En dat is logisch want herfst is natuurlijk hét stoofschotelseizoen bij uitstek.
Voor deze rundvleesstoof gebruikte ik niet alleen runderlappen maar voegde ik er ook kleine varkensworstjes aan toe. Dat klinkt misschien als heel veel vlees — oké, dat is misschien ook een beetje zo — maar soms mag het best een beetje meer zijn. En nu we dan toch bezig zijn met opscheppen (snap je ‘m? Opscheppen?), serveer ik deze stoof met romige witte bonen en een overheerlijke bloemkoolpuree. Comfortfood my way!
Al het goede kost tijd
Het maken van deze stoofschotel neemt wel wat tijd in beslag. Hou er dus rekening mee dat het minimaal 4 uur tijd nodig heeft om het allerlekkerste te worden.
Je kunt dit overigens ook prima in een slowcooker bereiden. Hou dan een uur of 8 aan op de lage stand en een uur of 6-7 voor de hoge stand, maar check het halverwege ook gewoon even. Er is nogal veel verschil in slowcookers qua temperatuur.
Stoofschotel te nat?
Maak je deze rundvleesstoof in een slowcooker, en blijft deze te nat? Geen paniek, lees hieronder even rustig verder.
In een slowcooker verdampt vocht natuurlijk niet zo goed als in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer dan minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.
Je kunt er ook voor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder inkoken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).
Nog meer winterse inspiratie?
Kan jouw winterfoodrepertoire wel wat inspiratie gebruiken? Bestel dan hier Miljuschka Magazine No6: de kerst– en wintereditie. Behalve de lekkerste winterse gerechten vind je in dit nummer ook hartverwarmende kerstmenu’s, showstelende desserts en staat dit nummer bomvol met het lekkerste comfortfood en nog veel meer. Trust me: die wil je niet missen. En zoals je weet druk ik alleen wat er besteld wordt, dus weer er op tijd bij.

Rundvleesstoof met worstjes
Ingrediënten
- 250 g gedroogde witte bonen
- 8 sjalotten of kleine uien 200 g
- 4-6 kleine bospenen 400 g
- 3 stengels bleekselderij 140 g
- 650 g runderriblappen
- 1-2 el olijfolie
- 20 g roomboter
- 3-4 laurierblaadjes
- 150 ml robuuste rode wijn
- 750 ml rundvleesbouillon
- 4-8 kleine varkensworstjes ca. 6 cm, slager of supermarkt
- 300 g bloemkool
- 500 g kruimige aardappels
- 125 ml crème fraîche
- 3-4 takjes peterselie
Bereidingswijze:
- Laat de bonen 1 nacht van tevoren in 1 l koud water met 1 el zout weken. Spoel ze de volgende dag af en laat tot gebruik staan.
- Schil de sjalotten maar laat ze heel. Halveer de bospenen in de lengte en snijd de helften in grove stukken. Snijd de bleekselderij in boogjes.
- Dep het vlees droog met keukenpapier, bestrooi aan beide kanten met peper en zout en snijd in stukken van 2½ cm. Bak het vlees in de olijfolie met de boter in 4-5 minuten rondom bruin, eventueel in 2 delen (zie tip). Neem het vlees uit de pan.
- Gebruik dezelfde pan, voeg zo nodig wat olijfolie aan het bakvet toe en bak de sjalot, knoflook, bleekselderij en bospeen al omscheppend 3-4 minuten tot ze lichtgebakken zijn. Schep het vlees terug in de pan, schenk de wijn erbij en laat in 2 minuten tot de helft inkoken. Schenk de bouillon in de pan, het vlees moet net onderstaan. Leg de laurierblaadjes tussen het vlees.
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het vlees 1 uur en 30 minuten stoven. Voeg de witte bonen toe en laat nog 1 uur stoven. Voeg de laatste 16 minuten de worstjes toe.
- Snijd intussen de bloemkool in kleine roosjes en de stelen in stukjes. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappels in zoveel water dat ze net onderstaan en een flinke tl zout 10 minuten, voeg de bloemkool toe en kook nog eens 6-7 minuten. Giet de groenten af en stamp fijn. Schep de crème fraîche erdoor en meng tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
- Hak de peterselie grof en strooi over de stoof. Geef de puree erbij.
- Tip: Bak het vlees in een enkele laag en niet te veel tegelijkertijd in een pan. Op die manier wordt het vlees het mooist bruin en de stoof de lekkerste.
- Tip: Ben je de bonen vergeten te weken? Gebruik dan bonen uit blik of pot en roer ze de laatste 5 minuten door de stoof om ze op te warmen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.