Aziatische recepten

Runderspiesjes in betelblad

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

Voor de spiesjes

2 tenen knoflook

1 1/2 cm verse gemberwortel

1 stengel citroengras

250 g rundergehakt

2 tl vissaus

12 betel-, shiso of wilde spinaziebladen

Voor de dressing

1 limoen

1 tl sesamolie

1 tl vissaus

1 el geroosterd sesamzaad

2 el gembersiroop

Voor de garnituur

15 g (lange) koriander

75 g rijstnoedels

2 kroppen little gem

1/4 komkommer

Erbij

Sesamzaad

Sriracha

Zout

Limoen

Sharing is caring!

Runderspiesjes in betelblad

Runderspiesjes gewikkeld in betelblad

Betel hoe? Ik hoor het je denken. Hoewel betelblad in Azië een veelvoorkomend ingredient is, vind je het hier in Nederland wat lastiger terug.

In de toko kun je soms betelblad kopen. Let dan wel op dat je de juiste soort koopt want niet elk betelblad is eetbaar. Aziatische ingrediënten schreef daar een uitgebreid artikel over.

Vervang voor shiso of wilde spinazie

Wil je deze runderspiesjes maken, maar heb je geen zin om op jacht te gaan naar de juiste soort betelblad? Dan kun je dat prima vervangen voor shisoblad of wilde spinazie. Shiso is ook weer niet overal verkrijgbaar maar wilde spinazie moet je zonder al teveel problemen kunnen vinden.

Het belangrijkste onderdeel van de runderspiesjes is natuurlijk het gehakt wat je aanmaakt met smaakmakers zoals ze die alleen in Azië kennen. Wil je weten of je het gehakt goed genoeg gekruid hebt? Rol dan een heel klein balletje van het gehakt en bak dat even in een pannetje en proef of het nog iets nodig heeft.

Vervolgens wikkel je de gehaktrolletjes tot runderspiesjes door gebruik te maken van het betelblad of de spinazie. Kun je dat ook niet vinden trouwens dan zou je het ook nog kunnen maken met ijsbergsla. Mogelijkheden genoeg dus.

Rundervlees betelblad

Runderspiesjes in betelblad

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Ingrediënten

Voor de spiesjes

  • 2 tenen knoflook
  • 1 1/2 cm verse gemberwortel
  • 1 stengel citroengras
  • 250 g rundergehakt
  • 2 tl vissaus
  • 12 betel-, shiso of wilde spinaziebladen

Voor de dressing

  • 1 limoen
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl vissaus
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • 2 el gembersiroop

Voor de garnituur

  • 15 g (lange) koriander
  • 75 g rijstnoedels
  • 2 kroppen little gem
  • 1/4 komkommer

Erbij

  • Sesamzaad
  • Sriracha
  • Zout
  • Limoen

Instructies

  1. Pel en pers de knoflook voor de spiesjes. Schil en rasp de gemberwortel. Verwijder de buitenste bladeren en het uiteinde van het citroengras. Hak het citroengras zeer fijn. Meng het gehakt met gember, knoflook, citroengras en vissaus.
  2. Verdeel het gehakt in 12 balletjes. Rol de balletjes tot kleine worstjes en rol ieder worstje in een betelblad. Prik de rolletjes per 3 op een satéprikker.
  3. Pers voor de dressing de limoen uit en meng het sap met de overige ingrediënten.
  4. Snijd voor de garnituur de blaadjes van de koriander fijn. Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Koel de noedels onder de kraan en maak ze aan met de dressing en koriander.
  5. Trek de blaadjes van de little gem. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in halve maantjes.
  6. Gril of bak de spiesjes in circa 4 minuten gaar.
  7. Vul de blaadjes little gem met noedels, komkommer en een gehaktrolletje.
  8. Bestrooi met sesamzaad en serveer met sriracha, zout en limoen om mee te besprenkelen.

Nog meer lekkers