Romige preisoep met spruitjes en gerookte amandelen

Soep met ballen (maar dan zonder ballen)

Vergeet die flauwe soepjes waar je na een half uurtje alweer trek van krijgt, deze romige preisoep is vullend, smaakvol en gewoon een volwaardige maaltijd. De prei geeft ‘m die zachte, zoetige basis en de spruitjes zorgen voor bite én een portie groente die zelfs anti spruit mensen lekker vinden. En dan die gerookte amandelen… serieus, dat is de crunchy topping die je soepleven gaat veranderen.

Prei als basis voor de romige preisoep 

Prei is een groente die behoort tot de lookfamilie. Het is dus verwant aan de ui, knoflook en bieslook. Prei wordt vaak gebruikt als toevoeging aan een recept, maar de prei kan zélf ook echt een showstopper zijn. In deze preisoep staat de prei dan ook helemaal centraal. 

Ik maak de soep compleet met gerookte amandelen, die vind ik zo’n bijzondere smaak hebben. Haal deze in de supermarkt, bij de notenboer of bestel online gerookte amandelen.

Ook lekker: romige preisoep met makreel en knolselderij

Stuk brood erbij en klaar ben je!

Je hebt van die dagen dat je gewoon even snel iets warms op tafel wilt zetten, zonder ingewikkeld gedoe of vijf pannen. Nou, dit is jouw soep. Even pureren, amandeltjes erop, stukje goed brood ernaast, denk aan zuurdesem of een knapperig Turks broodje en je bent klaar. Makkelijk, voedzaam en zo lekker dat je je afvraagt waarom je eigenlijk ooit een zak soep hebt gekocht.

Romige preisoep met spruitjes en gerookte amandelen
Totale tijd40 minutes

Romige preisoep met spruitjes en gerookte amandelen

4.14 van 22 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 2 takjes tijm blaadjes gerist
  • 250 g bloemkool in roosjes
  • boter
  • 2 of 3 preien afh. van de dikte van de prei, gesneden
  • 1 l bouillon kip of groente
  • 100 g spruitjes in plakjes
  • 100 ml kookroom
  • 1 el fijne mosterd
  • zout en zwarte peper
  • 50 g gerookte amandelen grof gehakt

Bereidingswijze: 

  • Fruit de sjalot, knoflook, bleekselderij, tijm en bloemkool 10 minuten in een klontje boter. Voeg de prei toe en bak 5 minuten mee.
  • Giet de kippenbouillon erbij, breng aan de kook en kook 20 minuten met deksel op laag vuur. Smelt een klontje boter in een koekenpan.
  • Roerbak de spruitjes 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de room en mosterd toe aan de soeppan, roer door en pureer de soep met een staafmixer of in de blender glad.
  • Zet terug op het vuur en warm nog 5 minuten door. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met de geroerbakte spruitjes en de gerookte amandelen erop.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 305kcalKoolhydraten: 33gProteine: 11gVet: 15gVerzadigde vetten: 7gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 6gCholesterol: 42mgNatrium: 455mgKalium: 759mgVezels: 4gSuiker: 16gVitamine A: 1378IUVitamine C: 60mgCalcium: 102mgIJzer: 3mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.