Rode kool met appeltjes

Ik krijg in ieder geval altijd nostalgische gevoelens als ik dit gerecht klaarmaak. Ik denk dan aan mijn oma die in de pan stond te roeren en de heerlijke geur van de appeltjes met kaneel. Het liefste at ik alleen een bord appeltjes, maar om het gezond te houden kreeg ik een mix van beiden op mijn bord. Het gaat tenslotte om de juiste balans. Bovendien weet ik hoe heerlijk de rode kool met appeltjes zijn als het klaar is. Het lijkt nu nog ver weg, maar dit is ook een van mijn favoriete bijgerechten voor het kerstdiner.

Een klassieker (en niet voor niets)

Rode kool met appeltjes, dé klassieker van Hollandse bodem die nog altijd onlosmakelijk verbonden is met gure herfstavonden en dampende stampotten. Dit duo is zo’n beetje als de Bonnie & Clyde van de keuken: een beetje zoet, een beetje scherp en oh zo charmant. Die combinatie heeft z’n roots in de eeuwenoude boerenkeuken, waar men vooral kookte met wat voorhanden was – en appeltjes waren dat zeker! De frisse, lichtzoete smaak van appel haalt namelijk het beste in rode kool naar boven en balanceert die aardse, hartige tonen perfect uit. Gooi daar een scheutje azijn bij, en je hebt een soort ‘culinaire facelift’ die een simpel bijgerecht naar een hoger niveau tilt. Plus, het is zo’n gerecht waar je huis heerlijk nostalgisch van gaat ruiken en oma ongetwijfeld goedkeurend bij zou knikken.

Rode kool bron van vitamines

Rode kool zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine K en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezond lichaam en helpen onder andere om je immuunsysteem te versterken en je bloeddruk op peil te houden. Bovendien bevat rode kool veel antioxidanten, zoals anthocyanen, die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het risico op bepaalde ziekten te verlagen. Het eten van rode kool kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid. Zo, kun je dus met een gerust hart nog een keer opscheppen.

Serveer met aardappelpuree

Wil je een makkelijke doordeweekse maaltijd op tafel zetten? Serveer mijn rode kool met appeltjes dan met een aardappelpuree en een lekkere gehaktbal. Lekker oer-Hollands! Houd er wel altijd rekening mee dat de rode kool een relatief lange kooktijd heeft. Je zet het niet heel snel op tafel. Daarom raad ik je aan om de aardappelpuree geheel zelf te maken en er een lekker vleesgerecht bij te serveren. De tijd ben je namelijk toch al kwijt. Zo kun je het gerecht bijvoorbeeld goed combineren met stoofvlees of kip uit de oven. Oh, en vergeet ook niet de combinatie van rode kool en appeltjes met kalkoen uit de oven. Ja, zo klinkt het in een keer best wel als een hoogstandje, die Hollandse pot. Vind je niet?! Er is keuze genoeg!

Rode kool met appeltjes in de zomer

Rode kool is echt een Hollandse klassieker. Zeker in de winter met een appeltje erdoor zoals we gewend zijn van oma. Maar wist je dat je rode kool met appel ook heel goed in de zomer kunt eten? Niet warm en gestoofd, maar als smaakvolle rode kool met appeltjes salade. Vaak serveer ik er dan wat toast bij. Simpel maar succesvol!

rode kool met appeltjes
Totale tijd1 uur 10 minuten

Rode kool met appeltjes

4.17 van 655 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
  • 3 goudrenet appels in blokjes
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • 2 tl zout
  • peper

Bereidingswijze: 

  • Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water en het zout (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
  • Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de rode kool met aardappelpuree en stoofvlees.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.17 from 655 votes (652 ratings without comment)