Rijstepap met kaneel en kweepeer: jeugdsentiment in de vorm van een romig en zoet rijsttoetje met één van mijn favoriete fruitsoorten, en een vleugje kaneel.
Rijstepap
Waarschijnlijk zijn veel van jullie opgegroeid met dingen als rijstebrij of rijstepap. Dit zoete gerecht op basis van dikke rijst wordt namelijk al eeuwenlang gegeten. Ik kook de dessertrijst zacht in een mengsel van melk, suiker en kaneel. Laat het zo lang koken als nodig is om er een mooi romig geheel van te maken. De rijst moet zacht zijn (dus als je een korrel eet moet je geen harde bite hebben) en een geheel vormen met de melk. Je kunt gewoon de stappen op de verpakking van de dessertrijst volgen. Makkelijker kan haast niet!
Eerder maakte ik al eens arroz con leche: (een toevallig lactosevrije) rijstepap met banaan en limoen. Dit keer maak ik de rijstepap met kweeperen, maar je kunt dit recept natuurlijk naar wens variëren. Denk maar eens aan abrikozen, perziken, nectarines of appels. Keus genoeg!
Wat is kweepeer?
De kweepeer, die ik in dit recept gebruik, is een familielid van de rozenfamilie en is verwant aan de appel, peer en de lijsterbes. In Nederland is kweepeer niet heel erg bekend en je kunt het over het algemeen niet kopen in een standaard supermarkt. De kweepeer is een harde vrucht die je niet zonder verwerken kunt eten. Het bereiden van de kweepeer is ook wat omslachtiger en kost iets meer tijd, maar het is de moeite meer dan waard.
In dit recept karameliseer ik de friszure kweepeer in een steelpan met suiker, honing, gember, sinaasappel- en citroenrasp en sinaasappel- en citroensap. Dit zorgt voor een zoete en frisse smaak van de kweepeer in deze rijstepap.

Rijstepap met kaneel en kweepeer
Ingrediënten
- 100 g + 4 el suiker
- 4 el honing
- 2 cm gemberwortel fijngeraspt
- rasp en sap van ½ sinaasappel
- rasp en sap van 1 citroen
- 3 kweeperen geschild, klokhuis verwijderd, in parten, bewaard in water (zo worden de stukken niet bruin)
- 200 g dessertrijst
- 1 l volle melk
- 1 tl kaneel
- ½ sinaasappel schil met dunschiller eraf gehaald
- 25 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze:
- Doe de 100 gram suiker en de honing met 1 liter water, de gember, de sinaasappel- en citroenrasp en het sinaasappel- en citroensap in een steelpan. Breng al roerend aan de kook zodat de suiker oplost.
- Voeg de kweeperen toe, leg een deksel schuin op de pan met nog een kiertje open en laat 40-50 minuten zachtjes koken, of tot de kweeperen roze zijn en zacht.
- Doe intussen de dessertrijst met de melk, de 4 eetlepels suiker, de kaneel en de repen sinaasappelschil in een steelpan. Breng aan de kook en laat zachtjes 12-14 minuten koken (of volg de aanwijzingen op de verpakking van de dessertrijst). Verwijder de repen schil.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
- Verdeel de kaneelrijstpudding over kommen. Leg op elke kom 3 partjes kweepeer, lepel er een beetje van de vloeistof uit de steelpan overheen en bestrooi met nog een klein beetje kaneel en amandelschaafsel.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.