Retro desserts zijn helemaal terug van weggeweest, en eerlijk? Ik ben helemaal voor. Want zeg nou zelf, wie kan een goede banana split weerstaan? Of ken je de baked Alaska uit de jaren ‘50 nog?
Maar waarom zien we ineens deze old-school lekkernijen weer overal opduiken? Wat maakt een dessert eigenlijk ‘retro’? En vooral: welke klassiekers mag je absoluut niet missen? Buckle up, want we duiken in de wereld van retro desserts – en geloof me, het is een zoete trip down memory lane.
Wat is een retro dessert eigenlijk?
Retro desserts zijn klassiekers uit de keuken die je waarschijnlijk herinnert van kinderfeestjes, oma’s zondagse diner of die glossy kookboeken uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Het zijn toetjes die vroeger echt een showstopper waren. Denk aan allerlei soorten puddings (inclusief die iconische puddingvormen), trifles met tientallen lagen of de combinatie van ijs en vuur bij een baked Alaska.
Het kenmerk van retro desserts is dat ze vaak iets theatraals hebben. Het draait niet alleen om smaak, maar ook om de presentatie – een beetje kitsch, een beetje over de top, en vooral: veel drama. En dat is precies waarom ze nu weer zo’n hit zijn (en waarom ik er zo van hou).

Waarom zijn retro desserts weer populair?
Even een beetje achtergrond info. Want waarom gaan we nu opeens weer massaal aan de old school retro desserts? De opkomst van retro desserts is geen toeval. Volgens foodtrendwatchers grijpen mensen tegenwoordig vaker terug naar comfort food. En wat geeft er meer troost dan een toetje dat je terugbrengt naar de tijd dat je nog niet wist wat calorieën waren?
Daarnaast speelt nostalgie een grote rol. Na een paar pittige jaren (hallo, corona) willen we allemaal een beetje escapisme. Retro desserts brengen ons naar een tijd waarin we ons zorgeloos vol konden lepelen met pudding of ijs. Want zeg nou zelf: wie heeft er geen warme herinneringen aan de toetjes van z’n oma?
Deze foodtrend is trouwens ook helemaal in lijn met het feit dat we sowieso de laatste tijd lekker gaan op nostalgie. Denk aan remixes van oude nummers uit de jaren ’80 en ’90, modetrends die allemaal weer terugkomen (over de één ben ik een stuk enthousiaster dan de ander…) en ook andere foodtrends zoals de comeback van het gevulde ei bijvoorbeeld.
Voorbeelden van retro desserts die een comeback maken
Oké ben je inmiddels overtuigd dat retro desserts weer helemaal terug zijn? Dan wil je nu natuurlijk weten wélke desserts je dan precies weer moet maken.
- Banana split Ah, de banana split: het ultieme diner-dessert uit de jaren ‘50. Een gespleten banaan, bolletjes ijs, een regen van chocoladesaus en een royale dot slagroom. Simpel, maar zo goed. Voeg wat nootjes en een maraschino-kers toe, en je hebt echt een retro knaller hoor.
- Baked Alaska Dit dessert is zo’n beetje de ster van de retro dessertwereld. Het combineert ijs, cake en een luchtige laag meringue die je flambéert tot een goudbruine wolk. Het is drama op een bord, en eerlijk? Het smaakt ook nog eens geweldig.
- Trifle Een Britse klassieker die al eeuwen bestaat, maar vooral in de jaren ‘70 furore maakte. Denk aan lagen cake, custard, fruit, jelly en slagroom in een grote glazen schaal. Het ziet er altijd uit alsof je uren hebt staan zwoegen, terwijl het in werkelijkheid verrassend makkelijk in elkaar te zetten is.
- Griesmeelpudding Oma’s favoriet, maar met een moderne twist. Serveer ‘m met frisse bessencoulis of een snufje kaneel voor dat “ik-heb-dit-gewoon-even-zelf-gemaakt”-gevoel.
- Vlaflip Deze oer-Hollandse klassieker is terug van weggeweest. Een laagje vanillevla, een laagje yoghurt en daarbovenop een scheutje siroop. Het klinkt simpel, maar de balans tussen zoet en fris maakt het een ultiem nostalgisch toetje. Ik ben direct terug in m’n jeugd bij de eerste hap. Ik spotte hem laatst zelfs op de kaart van een hip Amsterdams restaurant – wie had dat gedacht?
- Île Flottante Dit Franse dessert, letterlijk vertaald als “drijvend eiland”, bestaat uit een luchtige meringue die dobbert op een zee van romige vanillesaus.
- Flan Oké, als je het mij vraagt was de flan nooit echt ‘weg’. Maar waar het een tijd lang een beetje een saai dessert was, is ie nu weer helemaal populair. Je kent ‘m misschien ook wel als crème caramel en het is een zijdezachte pudding bedekt met een laagje goudbruine karamel.

Hoe maak je retro modern?
Goed, leuk he die vlavlip. Maar als je dat toch net even te old school vindt, kun je je retro dessert ook een beetje naar deze tijd trekken met wat simpele upgrades. Retro desserts kun je een moderne twist geven door te spelen met smaken en presentaties. Gebruik bijvoorbeeld salted caramel in plaats van traditionele karamelsaus voor je banana split. Of maak een vegan versie van een baked Alaska met aquafaba in plaats van eiwit.
Daarnaast kun je experimenteren met de presentatie. Een trifle hoeft niet per se in een grote glazen schaal; serveer het eens in individuele glaasjes of kleine potjes voor een verfijnder effect. En waarom zou je geen tropische variant maken met mango, passievrucht en kokosroom? Het idee is om de basis van het dessert te behouden, maar net dat beetje extra te doen waardoor het meer 2025 voelt.
Een andere leuke optie is om retro desserts een beetje fusion te maken. Maak bijvoorbeeld een tiramisu-trifle of een baked Alaska met matcha-ijs. Door wereldse smaken toe te voegen, maak je de dessertklassiekers net even wat spannender.
Een paar retro dessert recepten om zelf mee aan de slag te gaan
Griesmeelpudding

Je kunt ‘m natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar echt geloof me: maak je griesmeelpudding eens zelf. Echt, je wil nooit meer anders en dit dessert is meteen helemaal terug op je menu.
Bananasplit

Dit is toch echt cult classic? Deze bananasplit en dan met zo’n iconische rode kerst erop!
Trifle met stoofperen

Dit is natuurlijk een ultiem kerstdessert, maar stiekem vind ik ‘m ook hartstikke lekker de rest van het jaar hoor. Deze trifle met stoofperen en glühwein is favoriet.
Butterscotch bake met vla

Niks mis met een bakje vla, maar deze butterscotch bake mét vla is wel echt een upgrade.
Rijstpudding met espresso en hazelnootcrunch

Rijstpudding is hartstikke old school. Maar in deze combi van rijstpudding met een scheutje espresso en een lekkere hazelnootcrunch wordt ‘ie hartstikke modern.
Reuze flan met karamel

Krijg je geen genoeg van de retro desserts en dan vooral de flan? Dan moet je ‘m echt een keer XXL maken. Deze reuze flan met karamel is perfect voor een etentje.
Kokosijs sneeuwbal bombe

Ik noem ‘m hier een kokosijs bombe, maar stiekem is dit natuurlijk gebaseerd op die classic Alaska.