Griesmeelpudding – ouderwets lekker

4 uur 20 minuten

Griesmeelpudding

Ken jij het nog? Vroeger was griesmeelpudding heel gewoon, maar je ziet het tegenwoordig toch een stuk minder vaak. En dat is jammer want het is een heerlijk dessert!

Wat is griesmeel?

Wanneer tarwe na het malen wordt gezeefd, wordt het volkorenmeel opgesplitst in de 3 hoofdbestanddelen: zemelen, griezen en bloem. De griezen zijn de kernen van de tarwekorrel, ook wel de tarwe-kiemen genoemd omdat hier in alle mineralen en andere bouwstoffen zijn opgeslagen om een nieuwe graanhalm te laten groeien als de graankorrel wordt gezaaid. Het is dus een zeer rijk bestanddeel van de tarwekorrel! En die grof gemalen tarwekiemen noemen we dus griesmeel.

Hoe maak je griesmeelpudding

Zelf griesmeelpudding maken is echt heel erg eenvoudig. Als je het recept hieronder volgt dan kan het eigenlijk al niet fout gaan. Bij het vullen van de vormpjes is het belangrijk dat je de vormpjes afspoelt maar niet afdroogt. Door het water kun je hem straks makkelijk storten.

Wil de griesmeelpudding niet uit de vormpjes komen? Ik check altijd even of het wel los zit (dat zie je door er even een klein beetje aan de zijkant op te drukken) Is dat het geval dan hou ik de pudding boven het bordje waar ik hem op wil hebben en help hem met een klein lepeltje even mee. Dat werkt eigenlijk altijd met storten!

Ook lekker: Gebakken rijstpudding met abrikozen

Griesmeelpudding

Griesmeelpudding – ouderwets lekker

4.36 van 62 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Gang Dessert
Porties 6 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 700 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl vanillepasta of extract
  • 100 gr suiker
  • 100 gr griesmeel
  • 250 gr verse aardbeien
  • 2 el geleisuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 puddingvorm van ongeveer een liter of zes kleine puddingvormpjes

Instructies
 

Instructies

  • Doe de melk, de slagroom en 100 gr suiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Voeg de vanillepasta toe.
  • Haal de pan van het vuur en strooi hier al roerend het griesmeel in. Zet de pan weer terug en laat het heel rustig pruttelen voor ongeveer 5 minuten. Het moet indikken. Blijf wel regelmatig roeren en zorg dat het niet aanbrandt.
  • De puddingvorm spoel je af met water (niet afdrogen).
  • De pap giet je in de vorm, dek het af met plastic folie en laat het goed afkoelen. Zet het daarna in de koelkast en laat het minimaal 4 uur opstijven.
  • Maak de aardbeien schoon en snij kleiner. Zet deze op in een klein pannetje met 1 of 2 eetlepels suiker en een heel klein beetje water. Doe het kaneelstokje erbij.
  • Breng aan de kook en laat even doorkoken tot de aardbeien een beetje uit elkaar beginnen te vallen. Je wilt een compote achtige structuur hebben.
  • Laat afkoelen.
  • De pudding keer je om op een bord en serveer je met de aardbeien eroverheen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.