Retro buffet

Back to the 70’s

In de jaren 70 bestond de dagelijkse maaltijd voornamelijk uit de gewone Hollandse pot: aardappelen, vlees en groente. Al dan niet in de vorm van een stamppot of lekker geprakt op het bord. Heel voorzichtig  maakte gedurende dit decennium de buitenlandse keuken zijn entree. We maakten kennis met de Italiaanse keuken. Nou ja, soort van dan. Denk: elleboogjesmacaroni met tomatenpuree en smac, maar ook gerechten zoals de Franse uiensoep, “Chinese” nasi goreng – met dank aan de kruidenmixen van Conimex – en paella druppelden langzaam onze keukens binnen.

Visite, visite, visite

Gezellig samen borrelen of een feestje is natuurlijk van alle tijden, maar in de jaren 70 ging dat er toch net iets anders aan toe dan nu. Je kunt je er nu niks meer bij voorstellen maar toen ter tijd stonden er standaard glaasjes met sigaretten op tafel. Met filter, zonder filter, sigaartjes en occasionally nog een mentholsigaretje voor de dames. Waar tegenwoordig onze drankenkast uitpuilt van de meest uiteenlopende spirits werd vroeger de voorkeur gegeven aan dranken als medium sherry of vermouth. En voor wie geen alcohol dronk waren er frisdranken zoals Shandy of Exota.

retro buffet

Retro buffet

Zonder hapjes, geen borrel. Borrelplanken zoals we die nu kennen bestonden nog niet. Op tafel vond je veelal plakjes worst en kaas met daarop een uitje of augurkje, gevulde eitjes, huzarensalade, asperges (uit blik) in ham. En denk maar niet dat je ermee wegkwam door alles gewoon op tafel te zetten en iedereen zelf te laten pakken, – een goede gastvrouw liep rond en bood iedereen geregeld een hapje en een drankje aan.

Het klinkt misschien allemaal niet als een culinair hoogstandje, maar gezellig was het absoluut. En hoe leuk is het om in plaats van een ‘standaard’ borrel een keer een retro buffet voor je gasten weg te zetten? Om je alvast op weg te helpen heb ik hieronder twee recepten weggezet die helemaal passen bij het thema.

Een retro buffet is natuurlijk niet compleet zonder bijpassend servies. Heeft jouw oma of moeder haar oude servies jaren geleden al de deur uit gezet? Geen paniek! Online of in kringloopwinkels is nog steeds meer dan genoeg te vinden.

retro buffet

Kaas met Kruiden

4.34 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 10 g verse bieslook
  • 10 g platte peterselie
  • 10 g verse tijm
  • 250 g mascarpone
  • 250 g verse roomkaas
  • 4 el gepeld hennepzaad

Bereidingswijze: 

  • Snipper de bieslook en snijd de peterselie fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd ze fijn.
  • Roer de mascarpone met de roomkaas in een mengkom glad.
  • Meng de kruiden met het hennepzaad. Leg een vierkant stuk plasticfolie (zo breed als de rol) op je werkvlak. Verdeel de helft van het kruidenmengsel in een cirkel van ca. Ø 18 cm in het midden van de plasticfolie.
  • Schep het kaasmengsel en plaats deze midden op de kruiden. Bestrooi de kaas met de helft van het resterende kruidenmengsel. Vouw de hoeken van het folie naar elkaar toe om een bol van de kaas te vormen. Druk de bol aan en maak er een platte schijf van (gebruik eventueel een pan om de kaas in uit te drukken tot een mooie, recht vorm). Laat de kaas 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Leg de kaas op een bord of platte schaal. Garneer met de rest van het kruidenmengsel. Lekker met stokbrood en rauwe groenten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

retro buffet
Totale tijd30 minuten

Pigs in a blanket

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 Stuks
  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 10 knakworsten in blik
  • 5 tl uienchutney potje
  • 2 eieren
  • 2 el poedersuiker

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C (hetelucht 180 °C). Laat de plakjes bladerdeeg half ontdooien en leg ze op een met papier beklede bakplaat.
  • Plaats op ieder plakje bladerdeeg diagonaal 1 knakworst en verdeel er 1 theelepel uienchutney over.
  • Maak de randen van het deeg vochtig met een bakkwast. Vouw het deeg diagonaal dubbel en druk de randen op elkaar vast met een vork.
  • Klop de eieren los. Kwast de bovenkant van het deeg in met ei. Bestuif het deeg vervolgens door een zeefje met wat poedersuiker, voor een mooi glanzend korstje.
  • Bak de bladerdeegpakketjes in 15-20 minuten in de oven gaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.