Radicchiosalade
Ik maak deze frisse salade met radicchio. Radicchio hoort bij de witlof-familie, en heeft een paars-wit uiterlijk. De smaak is enigszins bitter, en je eet het meestal rauw. In de supermarkt kun je een krop halen, maar je vind het ook vaak in gemengde zakjes sla. Voor deze radicchiosalade gebruik ik een krop, zodat ik er zelf reepjes van kan snijden.
Ook lekker: radicchiosalade met pecorino!
Peer als showstopper
In deze radicchiosalade speelt de peer een grote rol. De zoete smaak combineert ontzettend goed met de bittere salade. Ik bak de peer eerst rustig aan in een ovenbestendige koekenpan. Vervolgens gaar ik de peren in een saus gemaakt van olie, appelazijn, poedersuiker en water. Door het koken, dikt de siroop in wat ervoor zorgt dat de smaken in de peer trekken, én dat er een zoete laag om de peer ontstaat.

Vijgen als zoete tegenhanger
Vijgen zijn zoete vruchten die je met schil kunt eten. Deze zoete tegenhanger past perfect bij kazen, en in frisse salades. Perfect dus voor deze radicchiosalade. De meeste vijgen komen uit Zuid-Europa, en worden geteeld op een beschutte plek, uit de wind en volop in de zon. De vijgen uit het buitenland zijn beschikbaar vanaf de maanden juni en juli. Komen de vijgen uit Nederland? Dan zijn deze rond augustus of september te verkrijgen.

Radicchiosalade met gebakken peer, vijgen en brie
Ingrediënten
- 5 el extra vergine olijfolie
- 4 peren doormidden, klokhuis eruit
- 50 g poedersuiker
- 6 el appelazijn
- 125 g brie in plakjes
- zout en zwarte peper
- 500 g radicchio in repen van 1 cm
- 4 vijgen in kwarten
- 4 takjes peterselie blad geplukt
Bereidingswijze:
- Verhit 2 eetlepels extra vergine olijfolie in een ovenbestendige koekenpan. Leg de peren met de snijkant naar beneden in de pan en bak ze 7-8 minuten op middelhoog vuur. Draai tussendoor een keer om. Gaat het te hard, draai het vuur dan wat omlaag.
- Klop intussen een dressing van 3 eetlepels extra vergine olijfolie, 1 theelepel van de poedersuiker en 2 eetlepels van de appelazijn.
- Schep de peren even uit de pan. Roer de overige 4 el appelazijn en de rest van de poedersuiker met 2 eetlepels water door de olie in de pan. Leg de peren met de snijkant naar beneden in de saus. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat de peren nog een minuut of 5 verder garen terwijl de siroop indikt.
- Verhit intussen de oven op de grillstand.
- Verdeel de brie over de peerhelften en gratineer kort onder de grill, totdat de brie is gesmolten. Bestrooi met zout en peper.
- Hussel de radicchio met de vijgen en de dressing. Verdeel over kommen en top elke portie met 2 peerhelften. Strooi de peterselie er overheen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.