Wat is een rabarber – aardbeiencrumble?
Oké, even back to basic. Een crumble is basically fruit met een crunchy laagje erover… Denk aan boter, bloem, suiker en een beetje liefde. In dit geval: rabarber en aardbei, een match made in heaven. De rabarber zorgt voor die frisse zurigheid en de aardbei maakt het mooi rond en zoet. En dan die kruimelige topping… crispy, romig en zó lekker dat je ‘m het liefst als snack wil eten.

Makkelijk? Nou en of!
Dit is zo’n toetje dat je in een kwartiertje in de oven hebt zitten. Terwijl jij nog even je achterover kan zitten of je tafel mooi dekt, doet de oven z’n werk. En als-ie dan warm, bubbelend en goudbruin op tafel staat, hoor je alleen nog maar “oooooh” en “aaaaah”. Bonuspunten als je er een bolletje vanille vla of vanille-ijs bij serveert. Of een flinke dot slagroom. Of allemaal. Who’s judging?
Wanneer is het rabarbertijd?
Rabarber is een echte lenteknaller! Vanaf eind maart tot ergens in juli kun je die mooie roze stengels scoren. Mei is dé maand – dan is-ie op z’n top. Let wel op: de stelen zijn je friends, maar die bladeren? Die zijn giftig. Gewoon skippen dus.
Pro tip: hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak. Dus kies lekker met je ogen.
Tip: maak deze aardbeiencrumble niet in een te grote ovenschaal. Voor het beste eindresultaat gebruik je namelijk een kleine ovenschaal zodat de laag niet te dun wordt.
Ben jij door deze aardbeiencrumble nou helemaal fan van crumble recepten? Maak dan ook eens havermoutcrumble.

Rabarber-aardbeiencrumble
Ingrediënten
- 150 g bloem
- 80 g amandelmeel
- 150 g rietsuiker
- snuf fijn zout
- 150 g koude boter in blokjes
- 400 g rabarber in stukjes van 3 cm
- 250 g aardbeien grote gehalveerd
- vanillevla optioneel voor erbij
Bereidingswijze:
- Meng de bloem, het amandelmeel, de helft van de rietsuiker en het zout in een mengkom. Wrijf de koude boter met koude handen er snel doorheen (of meng het geheel in een keukenmachine). Zet het kruimelbeslag in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de rabarber en aardbei in een niet al te grote ovenschaal zodat de fruitlaag niet al te dun wordt. Strooi er de rest van de rietsuiker overheen en hussel.
- Strooi de kruimellaag gelijkmatig over de fruitlaag en bak de crumble 30 minuten in de oven. Serveer indien gewenst met vanillevla.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.