Poulet Basque

Poulet Basque is een heerlijk eenpansgerecht gemaakt met kip, tomaten en paprika. Deze stevige stoofpot smaakt heerlijk met rijst, maar is net zo lekker met een eenvoudige salade.

Poulet Basque

Poulet Basque is een van de meest bekende Franse stoofschotels. Franser dan dit komen ze bijna niet. Het gerecht bevat meerdere authentieke Franse ingrediënten en traditionele Franse kooktechnieken.

Het hoofdingrediënt in dit klassieke gerecht is kip, meestal alleen poten of dijen die rijkelijk worden gekruid met piment d’Espelette, een authentieke Franse pepersoort. Piment d’Espelette koop je bij de betere supermarkt, sommige speciaalzaakjes of online. Een ander traditioneel ingrediënt dat de Fransen graag gebruiken in dit gerecht is Bayonne-ham. Deze zoute, aan de lucht gedroogde ham geeft de stoofpot een rokerige smaak. Omdat Bayonne-ham niet overal verkrijgbaar is, vervang ik deze in mijn recept voor gerookte spekreepjes.

Piperade

Espelette-peper en Bayonne-ham klinkt natuurlijk allemaal heel spannend maar de échte ster van dit gerecht is de Baskische saus. Deze saus gemaakt met rode paprika’s, tomaten en uien wordt ook wel piperade genoemd. Mocht je je nog afvragen waarom het woord Basque in de naam zit: now you know.

Piperade is al bijna een gerecht an sich. Zo smaakt het bijvoorbeeld verrukkelijk met craquelins: soort Franse versie van beschuit. Maar ook in combinatie met eieren, als soort van shakshuka is deze saus echt een topper. Ik serveerde mijn poulet Basque met dampende fluffy rijst, want die neemt zo lekker alle smaken op. Probeer zelf maar. Bon appetit!

Poulet basque

Poulet basque
Totale tijd1 uur 20 minuten

Poulet Basque

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 hele kip ca. 1,5 kg, in stukken of 1,5 kg kippenbouten
  • Zout en zwarte peper
  • 3 el olijfolie
  • 100 g spekreepjes
  • 2 uien in dunne halve ringen
  • 2 rode paprika’s in stukjes
  • 50 g zongedroogde tomaten in olie in stukjes
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree van 70 g
  • 2 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 200 ml droge witte wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 50 g zwarte olijven
  • 4 takjes peterselie

Bereidingswijze: 

  • Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur in een braadpan en bak de spekreepjes uit. Schep ze uit de pan, voeg de stukken kip toe en bak ze snel rondom bruin aan. Haal de kip uit de pan.
  • Giet de rest van de olijfolie in de braadpan en verhit op laag vuur. Fruit hierin de ui en de rode paprika 5 minuten. Voeg de zongedroogde tomaat, de knoflook, de tomatenpuree, het paprikapoeder, de cayennepeper en de tijm toe en schep om. Blus af met de witte wijn.
  • Giet de kippenbouillon erbij en breng al roerend aan de kook. Leg de stukken kip in de pan en strooi de olijven en spekjes erover.
  • Leg het deksel op de pan en zet op heel laag vuur. Laat het geheel 50 minuten pruttelen. Controleer of de kip gaar is; zo niet, laat dan nog 5-10 minuten garen. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Garneer met peterselie.
  • Lekker met brood of rijst.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.