Pittige pompoenstoof met kaasknoedels

Pittige pompoenstoof 

Zoals jullie weten ben ik dol of stoofschotels, en kom ik vaak met nieuwe varianten. Vandaag maken we een stoof van pompoen, zoete aardappel – afgetopt met zachte, kruidige en hartige kaasknoedels. Daarbij maak ik een saus van zwarte bonen met chilisaus, en tomatenblokjes.

Ik breng het stoofpotje op smaak met sambal oelek, gerookt paprikapoeder, zout en peper. De sambal wordt gemaakt van versgemalen chilipepers en is redelijk pittig. Ga je liever voor een mildere variant? Kies dan voor sambal badjak, of voeg wat minder toe.

Kaasknoedels 

Kaasknoedels vind ik echt een verrassende toevoeging aan deze stoof. Het zijn grote deegbollen met (gesmolten) kaas. Ik maak het deeg en voeg vervolgens de kaas aan het mengsel toe. In een keukenmachine maal ik het in zijn geheel fijn tot een er een zandachtige structuur ontstaat.

Rol er 8 ballen van, en dan is het tijd om de kaasknoedels toe te voegen aan de pittige pompoenstoof. Zodra je de ballen verwarmd, worden ze knapperig van buiten en zacht van binnen. Klassieke knoedels worden veelal gemaakt van jonge kaas, aangezien dat echt een smeltkaas is. Vandaag maken wij ‘m met oude kaas. Oude kaas is wat sterker en pittiger, en geeft dan in mijn ogen ook meer smaak aan het gerecht. 

Pittige pompoenstoof met kaasknoedels

Pittige pompoenstoof met kaasknoedels
Totale tijd1 uur 35 minuten

Pittige pompoenstoof met kaasknoedels

4.15 van 35 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

personen+
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 el sambal oelek
  • 1 tl pittig gerooktepaprikapoeder
  • 200 g pompoenblokjes
  • 200 g zoete aardappel geschild, in blokjes
  • 1 blik zwarte bonen in chilisaus van 400 g
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 g
  • 150 g bloem
  • 75 g koude boter in stukjes
  • fijn zout en zwarte peper
  • 50 g fijngeraspte oude kaas
  • 3-4 el melk
  • peterselie

Bereidingswijze: 

  • Verhit de olie in een braadpan. Fruit hierin de ui 5-10 minuten op laag vuur. Voegde sambal oelek en het gerooktepaprikapoeder toe en bak 1 minuut mee. Schep de blokjes pompoen en zoete aardappel erdoor en bak een paar minuten mee.
  • Giet de zwarte bonen met chilisaus en tomatenblokjes erbij, breng aan de kook en doe het deksel op de pan. Laat 20 minuten rustig stoven, of tot de pompoen en zoete aardappel zacht zijn. Roer af en toe door en voeg indien nodig een scheut water toe. Proef en breng op smaak met zout en peper
  • Doe intussen de bloem en boter met ½ theelepel fijn zout in een hakmolentje of keukenmachine. Maal tot een zandachtige textuur. Schud in een kom, voeg de oude kaas toe en giet er 3 eetlepels melk bij. Meng snel tot een deeg. Gebruik iets meer melk als dat nodig is.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak, kneed heel kort door en rol er 8 ballen van.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Haal het deksel van de pan, leg de kaasknoedels op de stoof en zet 20 minuten in de oven, of tot de knoedels groter geworden zijn en goudbruin van kleur. Garneer met peterselie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.