Gyros
Gyros is een populair Grieks gerecht gemaakt van vlees dat wordt bereid op een verticale grillspit. De naam “gyros” komt van het Griekse woord voor “draaien” of “ronddraaien,” wat verwijst naar de manier waarop het vlees wordt gekookt. Het vlees, meestal lamsvlees, rundvlees, varkensvlees of kip, wordt gekruid met verschillende kruiden en specerijen, zoals oregano, knoflook en paprika, en vervolgens langzaam geroosterd terwijl het aan het spit draait. Maar nu kan je thuis natuurlijk niet zomaar een grillspit boven het vuur hangen. Wat we wel kunnen doen is een spit namaken in de oven.
Homemade spit
Hoe je zo’n homemade spit maakt? Nou, dat is dus mega simpel. Je hoeft namelijk alleen een grote witte ui en twee satéprikkers te hebben. Snijd de boven– en onderkant van de ui eraf en gebruik het dikste, middelste gedeelte. Leg het stuk ui op een met folie beklede bakplaat en steek er twee houten satéprikkers in. Spies je kip, in gelijke stukken erop. De ui zorgt voor smaak en doordat de kip op deze manier gebakken wordt, blijft het heerlijk mals. Let op: Knip wel de uitstekende stukjes van de satéprikkers af, want anders kunnen deze verbranden.
Pita vs. flatbread
We maken pita gyros, maar ik maak ze wel met een flatbread… Verwarrend? De pita’s zoals wij ze kennen, zijn in Griekenland bijna niet te vinden. Zo zijn pita’s en flatbreads beide soorten plat brood, maar ze verschillen in structuur, bereiding en gebruik. Pita is rond, bolt op tijdens het bakken waardoor het een zakvorm krijgt die ideaal is om te vullen met ingrediënten zoals falafel. Flatbread is over de hele wereld te vinden en varieert in dikte en textuur. Maar voor deze gyros, gebruik je dus een flatbread die je vult en oprolt.
Dit recept is natuurlijk heerlijk met tzatziki. Hoe je die maakt? Dat zie je hier.

Pita Gyros
Ingrediënten
Gyros
- 900 gr kippendij
- 60 gr Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie
- 1 citroen (sap en zest)
- 4 knoflooktenen
- 2 tl zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl oregano
- 1 tl koriander
- 1 tl peper
Homemade spit
- 1 grote witte ui
- 2 satéprikkers
Toppings
- 6 flatbreads of pita's
- 1 portie patat
- 2 tomaten in blokjes
- 0,5 komkommer in blokjes
- 1/4 rode ui in blokjes
- 0,5 blok feta verkruimeld
- handje peterselie
Bereidingswijze:
- Doe de kip in een kom en meng alle ingrediënten voor de kip gyros goed. Laat zeker 4 uur marineren.
- Snijd de boven- en onderkant van de ui eraf en gebruik het dikste, middelste gedeelte. Leg het stuk ui op een met folie beklede plaat en steek er twee houten satéprikkers in. Spies je kip, in gelijke dunne plakken erop. Knip de uitstekende stukjes satéprikkers af en bak hem in de oven op 180 graden voor 40 minuten tot de kerntemperatuur 73 graden is. Snijd de kip voorzichtig van het spit.
- Bak de pita’s af in de oven zoals op de verpakking aangegeven. Bak de patat in een airfryer of frituurpan goudbruin en knapperig.
- Snijd alle toppings fijn. Vul de pita’s met de patat, gyros, feta en groenten.
- Maak af met tzatziki

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.