Ik neem je mee naar de Midden-Oosterse sferen met deze vegetarische pita falafel met frisse tahinisaus.
Falafel: de delicatesse uit het Midden-Oosten
Plantaardig eten is steeds meer in opkomst, en falafel is het gerecht als je wil meedoen aan de trend. Dit traditioneel Midden-Oosters gerecht zie je vaak in de vorm van streetfood. Het zijn balletjes gemaakt van kikkererwten, specerijen en kruiden. Je kunt de balletjes bakken of frituren, los eten of in een pita. Falafel is heerlijk in combinatie met tahini, hummus en frisse producten zoals komkommer en salades. Het recept is snel te maken, en ook nog eens heel erg makkelijk.
Tip: de falafels blijven relatief zacht, maar zijn goed hanteerbaar. Zijn ze nou echt te zacht, voeg dan nog wat extra bloem aan het recept toe tot de gewenste consistentie.
Liever geen plantaardige versie? Zie hier hoe je zelf een gezonde versie van een broodje shoarma maakt.

Tahini
Tahini is pasta gemaakt van sesamzaad. Het komt uit het Midden-Oosten en werd voorheen alleen in de Turkse en Midden-Oosterse supermarkten en online verkocht. Tegenwoordig kun je dit ook halen bij de reguliere supermarkten. Je kunt de pasta gebruiken voor een marinade of in zelfgemaakte hummus. In dit recept maak ik er een saus van voor over de pita met falafel.

Pita falafel met frisse tahinisaus
Ingrediënten
- 200 ml milde (eventueel plantaardige) yoghurt
- 2 el tahini
- 2 tenen knoflook geperst
- sap van 1 citroen
- zout en peper
- 1 blik kikkererwten 400 g, afgespoeld, uitgelekt en afgedroogd
- 1-2 el bloem
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- ½ el harissa
- ½ tl bakpoeder
- ½ bosje koriander blad geplukt, steeltjes grof gehakt
- 4 blaadjes verse munt in kleine stukjes gescheurd
- olijfolie
- 4 pita’s opengesneden
- 4 snoepkomkommertjes in linten geschaafd
- 4 takjes verse dille
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de yoghurt in een kommetje met de tahini en 1 teen knoflook. Voeg citroensap en zout naar smaak toe. Zet apart.
- Doe de kikkererwten, het korianderpoeder, het komijnpoeder, de harissa, 1 teen knoflook, het bakpoeder, de helft van het korianderblad en alle koriandersteeltjes in een keukenmachine. Voeg zout en peper toe, en maal tot een grof mengsel – maal niet te lang.
- Voeg 1 of 2 el bloem toe tot het een samenhangend mengsel is. Schraap het falafelmengsel uit de kom en verdeel in 8 balletjes van gelijke grootte.
- Druk ze iets plat, bestrijk ze dun met olijfolie en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de falafels in 20-25 minuten knapperig in de oven. In een koekenpan in een laagje olie bakken kan ook.
- Rooster intussen de pita’s in een broodrooster. Bestrijk de pita’s met wat tahin-yoghurtsaus en vul ze met de komkommer, de rode ui en de rest van het korianderblad en de verse munt. Leg in elk broodje 4 falafels en druppel er nog wat saus overheen, en garneer met dille.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.