Mega gezond broodje shoarma

20 minuten

Een goed broodje shoarma op zijn tijd is heerlijk! Ben ik in een luie bui, dan haal ik het broodje shoarma bij een goede shoarmatent. Het is en blijft namelijk een lekkerding. Maar wist je dat je shoarma ook prima thuis kunt maken? Ik maak thuis regelmatig broodjes shoarma. Het is het perfecte doordeweekse maaltje, als je het aan mij vraagt. Omdat het traditionele shoarma vlees niet heel makkelijk is om thuis te maken, bedacht ik een manier om het sneller en net zo lekker te maken. Het fijnste van alles: het broodje shoarma is een stuk gezonder dan die van de shoarmatent. Hierdoor kun je zonder schaamte genieten van twee stuks. 

Shoarma, wat is het?

Shoarma is een gerecht dat bestaat uit dun gesneden vlees dat traditioneel wordt gegrild op een verticale spit. Het vlees kan van lam, kip of rundvlees zijn en wordt gekruid met specerijen zoals komijn, paprika, knoflook en koriander. Vaak wordt het geserveerd op een pita broodje, ontzettend lekker! Hoewel shoarma tegenwoordig wereldwijd bekend is, komt het oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het is een Turks gerecht dat in de jaren zeventig voor het eerst openlijk in Nederland werd bereid. Sindsdien is het gerecht niet meer weg te denken! 

Zo maak jij een broodje shoarma!

Wil jij op een eenvoudige manier shoarma maken? Dan ben ik hier om jou te helpen! Dit keer maak ik shoarma van halal kipfilet. Ik serveer mijn zelfgemaakte shoarmavlees op verse pita broodjes met de lekkerste knoflooksaus ooit.

Hoe je het maakt? Easy! Ik begin met het koken van de kipfilets, hierna kruid ik het kippenvlees. Omdat ik het goed op smaak wil hebben, gebruik ik hierbij flink wat shoarmakruiden. Gewoon kan-en-klaar, we houden het namelijk makkelijk. Vervolgens bak ik het kippenvlees knapperig en droog. Hierna ga ik aan de slag met knoflooksaus. Die kun je natuurlijk ook in de winkel halen, maar als je het zelf maakt, is het toch echt veel lekkerder. Dit keer maak ik de knoflooksaus op basis van yoghurt. Het is eigenlijk meer een tzatziki – licht, verfrissend en niet te zwaar (ook niet in calorieën). Om het geheel compleet te maken, voeg ik er ook wat salade aan toe. Op die manier is dit een gezonder broodje shoarma dan die je waarschijnlijk gewend bent, maar qua smaak kom je absoluut niks te kort!

Je kunt de kipfilet natuurlijk ook vervangen door kippendijfilet. Dat is net iets malser. Kippendijfilet snijd je net iets kleiner dan gewone kipfilet. Je zult zien dat ze een stuk minder snel droog worden als je ze bakt; wel zijn ze dan ook nét ietsje vetter.

Wat kun je nog meer met shoarma?

Wil je een keer iets anders dan een pita? Dan heb ik de oplossing voor jou! Mijn zelfgemaakte shoarma en knoflooksaus is namelijk ook super lekker op een krokant gebakken wrap. Lekker crunchy en het eet ook nog eens makkelijk. En had je al gedacht aan een patatje? Gooi daar je shoarma en saus overheen en je hebt een zelfgemaakte kapsalon! Oeh, en wat dacht je van een pizza met shoarma en knoflooksaus, te lekker!

Zo zie je maar dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn, zodat jij kunt genieten van shoarma. Dus lesje van mij voor jou: wees creatief en haal alles uit de kast!

broodje shoarma

broodje shoarma

Zelf een (gezonder) broodje shoarma maken

4.24 van 72 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Calorieën 362 kcal

Ingrediënten
 

  • 4 pita broodjes
  • 500 gr kipfilet of kippendijfilet in reepjes
  • 1 el olijfolie
  • 3 tl shoarmakruiden

Knoflooksaus

  • 200 gr dikke Griekse yoghurt
  • ½ komkommer geraspt en uitgelekt/uitgeknepen
  • ½ teentje knoflook geraspt
  • 1 el verse koriander
  • peper en zout
  • veldsla

Instructies
 

  • Kook de reepjes kip(pendij)filet ongeveer 10 minuten in kokend gezouten water of bouillon. Haal uit het water en dep droog met keukenpapier.
  • Meng de shoarmakruiden goed met de gekookte kip. Verhit de olie in de koekenpan en bak de gekruide kip hierin goudbruin.
  • Maak ondertussen de knoflooksaus. Het is eigenlijk een soort tzatziki. Een half teentje knoflook is meestal voldoende.
  • Meng de komkommer, knoflook, verse koriander en peper en zout door de knoflooksaus.
  • Verwarm de pitabroodjes in de oven. Snij voorzichtig open.
  • Doe wat van de kip in het pitabroodje, doe hierop wat veldsla en eindig weer met wat kip.
  • Serveer de pita-broodjes met de knoflooksaus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 362kcalKoolhydraten: 34gProteine: 37gVet: 8gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 83mgNatrium: 464mgKalium: 653mgVezels: 2gSuiker: 2gVitamine A: 73IUVitamine C: 3mgCalcium: 115mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.