Pistache pesto pasta  

Het is romig, zoutig, fris een nootachtig gelijk. Een gerecht dat het midden houdt tussen sexy Italiaans en lekker Hollands en gewoon doen-wat-je-wil. En dat allemaal zonder ingewikkeld gedoe! Gewoon met een paar goede ingrediënten, een staafmixer en een flinke portie liefde voor eten!  

Waarom pistache pesto?  

Pistachenoten zijn de Beyoncé onder de noten: klein, krachtig en altijd de ster van de show. Waar traditionele pesto met pijnboompitten werkt, gooien we het hier over een andere boeg. Pistachenoten geven een zachte, bijna boterachtige romigheid die perfect past bij de zoute bite van pancetta en de frisheid van citroen. 

Basilicum voegt die herkenbare pesto-vibe toe, terwijl de olijfolie alles samenbrengt tot een zijdezachte pasta. En geloof me: dit is geen gewoon sausje…. Dit is een feestje op je tong. 

Pistachenoten… Tell me more!  

Wist je dat pistachenoten al duizenden jaren worden gegeten? Deze vrolijkgroene nootjes komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en worden ook wel “het groene goud” genoemd, en terecht. Ze zijn niet alleen waanzinnig lekker, maar ook nog eens super veelzijdig en voedzaam. 

Mil Pistache pesto

Wat maakt pistachenoten zo bijzonder? 

Romig én knapperig: Pistachenoten hebben die unieke combi van een subtiele bite én een zachte, bijna boterige structuur. Perfect om mee te mixen, pureren of gewoon stiekem uit het vuistje te snoepen. 

Bomvol smaak: Ze hebben van zichzelf al een lichtzoete, nootachtige smaak die echt ergens naar smaakt. En dat proef je terug in deze pesto. 

Gezonde allrounder: Pistachenoten zitten vol goede vetten, eiwitten, vezels en antioxidanten. Een handje per dag past prima in een gebalanceerd eetpatroon, en dan hebben we het nog niet eens over de magnesium, kalium en vitamine B6. 

Duurzame keuze: Pistachebomen groeien goed in droge gebieden en hebben relatief weinig water nodig. Een noot met een groen hart, dus. 

Of je ze nou roostert, door een salade strooit, verwerkt in desserts of, zoals hier tot pesto mixt: pistachenoten maken alles gewoon net even lekkerder. 

En psst… een keertje de pistachepasta gebruiken op een tosti met mozzarella en tomaat? Echt, je zegt later nog: “Wat ben ik blij dat ik dit geprobeerd heb.” 

Waarom jij dit recept moet maken?! 

  • Pistache + citroen = dream team: Het frisse van citroenrasp én -sap tilt die romige notensmaak helemaal op. 
  • Pancetta voor dat zoute randje: Net als in een klassieke carbonara zorgt de pancetta hier voor dat lekkere, vettige tegenwicht. 
  • Parmezaan als kers op de pasta: Ja, je hoeft hem er niet bij te doen, maar ik zeg: leef een beetje. 

Dit is geen “lichte lunch“, dit is een bord troost, een dikke knuffel in pastavorm. En het beste? Je hebt het in minder dan een halfuurtje op tafel. 

Eetsmakelijk!  

Je hoeft geen chef te zijn om iets bijzonders op tafel te zetten. Met een paar pure ingrediënten, een beetje lef en dit recept maak je iets dat nét even anders is. En geloof me: de reacties aan tafel zijn goud waard. “Wat zit hierin?!” “Pistachepesto, schat.” Je maakt er zomaar je nieuwe signature dish van. 

Dus trek dat schort aan, zet een lekker muziekje op en laat die keuken even jouw Italiaanse trattoria zijn. Eet smakelijk, geniet met volle teugen, en vergeet vooral niet te proeven terwijl je kookt, een echte chef mag dat!  

Pasta pesto pancetta miljuschka
Totale tijd20 minuten

Pistache pesto pasta

Pasta pesto met een twist!
5 van 1 stem
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • maatbeker
  • staafmixer

Ingrediënten

4 personen
  • 100 gr pistachenoten
  • 15 gr basilicum
  • 75 ml extra Vierge olijfolie + klein scheutje extra
  • 1 citroen
  • 300 gr Linguine
  • 100 gr Pancetta
  • Parmezaanse kaas voor erbij

Bereidingswijze: 

  • Doe de pistachenoten met de basilicum en de olijfolie in een maatbeker. Maal fijn met de staafmixer. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en roer door de pasta. Pers de citroen er boven uit. Breng op smaak met peper en zout.  
  • Kook de Linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar dan 3 minuten korter.
  • Snijd ondertussen de pancetta in dunne reepjes. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de Pancetta 3 minuten op middelhoog vuur.  
  • Schep de pasta met een tang uit de kookpan in de koekenpan. Voeg de pistachepasta en een paar flinke scheppen kookvocht toe en laat de pasta beetgaar worden terwijl je roert.  
  • Verdeel de pasta over 4 borden en rasp er Parmezaanse kaas over.  

Tip!

De pistachepesto kan je een week bewaren in de koelkast. Maak eventueel wat meer, het is ook heel lekker op brood of door een salade.  
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 1 vote