Perziktoast met frangipane

Move over French toast en hello perziktoast met frangipane! Het is zomer en dus zijn vruchten zoals perziken nu op hun best. Je zou dus wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt. Neem nu deze perziktoast met frangipane: een zomerse twist op het wentelteefje, en écht een keer iets anders. 

Frangipane

Wanneer je het woord frangipane hoort, denk je misschien dat het iets heel elegants is of dat er een ingewikkelde techniek voor nodig is om te maken. Mispoes. Ook klinkt Frangipane wellicht exotisch, zoals de tropische bloem frangipani waar de naam vaak aan wordt toegeschreven, maar in werkelijkheid is het misschien wel een van de meest ongecompliceerde en basic recepten in het repertoire van een bakker.

Frangipane is niets meer of minder dan een amandelvulling, ook wel frangipane-crème genoemd. Niet te verwarren met marsepein. Frangipane is een mengsel van boter, eieren, gemalen amandelen, suiker en meestal een kleine hoeveelheid bloem. Het is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, helemaal niet ingewikkeld om te maken. Sterker nog, frangipane maken is eigenlijk net zo makkelijk als het maken van koekjesdeeg.

Frangipane wordt onder andere gebruikt als vulling voor delicate gebakjes en is het hoofdbestanddeel van een galette des rois – ook we een driekoningentaart genoemd – en Pithiviers, een ander spectaculair traditioneel Frans taartje.

Perziktoast met hazelnotenfrangipane

Deze perziktoast is niet moeilijk om te maken en is bovendien perfect om sneetjes oud brood mee op te maken. Voor deze toast maak ik een vulling van hazelnotenfrangipane. Gaat dat wel goed? Zeker wel. Een klassieke frangipane wordt gemaakt van amandelen of pistache, maar tegenwoordig zijn er ook variaties waarbij pecannoten, hazelnoten of zelfs sesampasta worden gebruikt.

Tip: Je kunt ook een likeur aan je frangipane toevoegen voor de smaak. Dit is vooral erg lekker bij herfstfruit zoals peren. 

Perziktoast met frangipane

Perziktoast met frangipane
Totale tijd45 minuten

Perziktoast met frangipane

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 4 sneetjes casino wit
  • 115 g suiker
  • 4 el vlierbloesemsiroop
  • 125 g hazelnoten ongebrand
  • 125 g roomboter ongezouten
  • 1 ei
  • 4 perziken
  • 100 g witte chocolade

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier.
  • Breng in een steelpannetje 15 gram suiker, 15 milliliter water en de vlierbloesemsiroop aan de kook tot de suiker volledig is opgelost. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Leg de sneetjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de siroop.
  • Toast de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze bruine plekjes krijgen. Laat ze op een bord afkoelen. Houd 60 gram apart voor garnering en schep de rest over in een keukenmachine. Hak de hazelnoten fijn. Snijd de boter in blokjes en voeg samen met de rest van de suiker en het ei toe aan de gehakte hazelnoten. Meng alles samen tot een glad frangipanemengsel.
  • Verdeel de hazelnotenfrangipane over het brood. Snijd de perziken door de helft en verwijder de pit. Snijd ze in parten en verdeel over de boterhammen. Druk ze een beetje in de hazelnotenpasta. Bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot de vulling mooi goudbruin kleurt.
  • Smelt de witte chocolade op laag vuur in een steelpan. Haal de perziktoast uit de oven en zigzag er wat witte chocolade over. Bestrooi met de achtergehouden hazelnoten en serveer direct.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.