Cronuts met lemoncurd-mascarponevulling

1 uur

De cronut is een kruising tussen een donut en croissant. De cronut werd in 2013 in Amerika geïntroduceerd door Dominique Ansel, van Ansel’s bakery in New York, waar ze tot op de dag van vandaag razend populair zijn. Ik trok de stoute schoenen aan en maakte mijn eigen variant met lemoncurd-mascarponevulling. Yum!

Cronuts maken

Nu kan ik me voorstellen dat een kruising tussen een croissant en een donut best ingewikkeld klinkt. Maar met een paar vellen kant-en-klaar bladerdeeg hoeft het maken van cronuts helemaal niet zo moeilijk te zijn. Draai jij je hand echter niet om voor het maken van je eigen deeg dan kan dat natuurlijk ook. Respect! Ik geef je een paar tips om je een eindje op weg te helpen.

  • Gebruik een ruime pan om je cronuts in te bakken en haal ze er op tijd uit.
  • Check altijd of je olie de juiste temperatuur heeft. Dat doe je heel makkelijk door een broodkruimel in de olie te gooien. Wanneer deze gaat dansen door de olie is de olie heet genoeg.
  • Cronuts zijn het lekkerste wanneer ze vers zijn. Eet ze dus dezelfde dag nog op – ga je wel mee akkoord toch, met deze voorwaarde?
  • En vergeet vooral niet de stukjes die je in het midden uitsteekt van de cronut mee te bakken en door de suiker te halen. Deze ‘cronutholes‘ zijn perfect als snack.

En voor wie zelf deeg gaat maken:

  • Je deeg wordt het lekkerst wanneer deze een nachtje kan rusten. Het is dus verstandig om een dag van tevoren te beginnen.
  • Gebruik voor het deeg een deel gewone bloem en een gelijk deel broodbloem van harde tarwe.
  • Voorkom dat je te veel aan het deeg zit. Je wilt mooi gelamineerde lagen krijgen en deze krijg je niet wanneer je het deeg overwerkt en de boter tussen de lagen verdwijnt.

Cronuts met lemoncurd-mascarponevulling

Ik vulde deze cronuts met een mengsel van lemoncurd en mascarpone en om ze hélemaal onweerstaanbaar te maken topte ik ze af met een fris laagje glazuur. Is lemoncurd niet helemaal je ding? Maak dan een vulling van bijvoorbeeld ganache of frambozen en rozenwater, maar au naturel is natuurlijk ook al heerlijk. 

cronut met lemoncurd

cronut met lemoncurd

Cronut met lemoncurd

4.62 van 13 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Snack
Porties 4 stuks

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Uitsteekvormpje rond Ø 9cm
  • Uitsteekvormpje rond Ø 3cm
  • Spuitzak en spuitmondje met kleine opening

Ingrediënten
 

  • 2 eierdooiers
  • 4 rollen bladerdeeg vers
  • 4 el suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 500 ml zonnebloemolie om in te frituren

Lemoncurd mascarpone vulling

  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr crème fraîche
  • 5 el lemoncurd
  • snufje zout

Glazuur topping

  • 2 citroenen
  • 2 eiwitten
  • 250 gr poedersuiker

Instructies
 

  • Klop de eierdooiers los. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en bestrijk 3 plakken bladerdeeg met een dun laagje eierdooier. Leg de plakken op elkaar, leg de vierde plak bladerdeeg er op en druk licht aan. Rol er met een deegroller overheen zodat het bladerdeeg goed aan elkaar plakt. Bestrijk de bovenste laag ook licht met eierdooier en vouw hem dubbel, rol er nog een keer met de deegroller over en verpak het goed in plasticfolie. Leg 30 minuten in de vriezer.
  • Meng de suiker en kaneel op een plat bord door elkaar en zet apart.
  • Maak de vulling. Klop de mascarpone los met de crème fraîche, lemoncurd en een snufje zout. Schep de vulling over in een spuitzak met spuitmondje en leg tot gebruik in de koelkast.
  • Maak de topping. Klop de eiwitten in een kom los (niet stijf), meng beetje bij beetje de poedersuiker er door tot je een dik glazuur hebt. Voeg de rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen toe en roer nog een keer door.
  • Vul een zware pan met zonnebloemolie. Verhit de olie, test of deze heet genoeg is door er een broodkruimel in te gooien. Wanneer deze gaat dansen door de olie is de olie heet genoeg.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en steek er met het uitsteekvormpje van 9 cm 4-6 rondjes uit. Steek in het midden van elk rondje een klein rondje uit zodat er een donutvorm ontstaat. Frituur 2 donuts per keer in de hete olie en bak ze in 2-3 minuten rondom bruin. (Keer ze eventueel tijdens het bakken met een schuimspaan om). Neem met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Haal de cronuts wanneer ze nog warm zijn door de kaneelsuiker zodat ze helemaal bedekt zijn. Laat ze volledig afkoelen. Spuit dan aan de onderkant op 6 plekken de vulling in de cronut. Versier de bovenkant met het glazuur en rasp er wat citroen over.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.