Pasta en bloemkool is misschien een combinatie waar je niet meteen aan denkt, maar rooster de bloemkool en meng het met gekookte penne. Voeg daar dan nog wat romigs aan toe zoals wat crème fraîche, en je hebt een topgerecht te pakken. Heerlijk voor doordeweeks. En nog redelijk snel ook, deze penne!
Mmm, geroosterde bloemkool
Is het je ook wel eens opgevallen dat veel groentes veel lekkerder worden wanneer je ze roostert? Neem nu tomaten. Die worden heerlijk zoet als je even roostert in de oven. Of paprika. Of – zoals hier met de penne met geroosterde bloemkool – de bloemkool.
Nu hou ik enorm van bloemkool. Ik vind het een van de meest veelzijdige groentes die er zijn. Je kunt het roosteren, koken, pureren (ideale vervanger ook voor bijvoorbeeld aardappelpuree), je kunt het serveren als een bloemkool steak, je kunt hem vullen… de lijst is eindeloos lang!

Hoe zorg je dat alles perfect knapperig en toch mals blijft?
Je oven lekker heet laten worden, dat is stap ƩƩn. Rooster de bloemkool op open bakplaat, zodat de hete lucht mooi rondom kan circuleren. Keer halverwege even om zodat āie aan twee kanten gekleurd wordt. En let op met de knoflook: je kunt ām het beste toevoegen halverwege of zelfs bijna op het einde, dan verbrandt āie niet en blijft het zacht van smaak. Zo krijg je die subtiele knoflooktouch, zonder bitterheid.
Variatie tip voor pasta + extra’s
Penne is heerlijk omdat āie de saus en bloemkoolstukjes zo mooi vasthoudt ā maar je kunt ook eens rigatoni proberen, of bucatini voor een mooie dikke sliert saus. Liever glutenvrij of volkoren? Kan allebei, kies wat bij je past. En als je zin hebt in een twist: voeg een scheutje citroensap of wat citroenrasp toe vlak voor het opdienen voor frisse zuren. Of wat meer pit ā extra chiliflakes, een paar druppels chili-olie.

Penne met geroosterde bloemkool
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 600 gr bloemkool
- 2-3 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook gehakt
- ½ tl rode chiliflakes
- ½ tl zeezout
- Pasta
- 300 gr penne
- 2 teentjes knoflook
- ¼ tl chiliflakes
- 2 el olijfolie
- 100 gr Parmezaanse kaas snippers
- 2 el geroosterde pijnboompitjes
- 2 el verse peterselie gehakt

Bereidingswijze:
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220ĖC.
- Neem een grote bakplaat en verdeel hier de bloemkoolroosjes overheen. Besprenkel met de olijfolie, chiliflakes en het zeezout en verdeel de 2 teentjes knoflook over de plaat. Zet in de oven voor een minuut of 10, roer dan even goed om en zet weer terug voor nog eens 10 minuten of tot gaar en goudbruin.
- Na de eerste 10 minuten ga je aan de slag met je pasta. Kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
- Giet af en zet apart.
- Verhit een grote koekenpan of hapjespan met de olijfolie en bak hierin de 3 gehakte teentjes knoflook aan. Voeg de pasta, de geroosterde bloemkoolroosjes, de chiliflakes, kaassnippers en geroosterde pijnboompitjes toe en meng alles goed door en bak het even op.
- Serveer met de verse peterselie erover en extra kaassnippers.

- Recepten
- Dieetsoorten
- Groente recepten
- Herfst
- Italiaanse recepten
- Ovenschotel recepten
- Pasta recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka