Ben jij gek op mac ‘n cheese? Dan is deze penne and cheese variant met prei hét gerecht voor jou!
Pasta met kaas en prei
Ik maakte een variant op de Mac & Cheese, door de macaroni te vervangen door penne. Deze langwerpige pastabuisjes met schuin afgesneden uiteinden kook je al dente gaar, vervolgens kun je ze in zowel warme als koude gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in dit lekkere penne gerecht met broccoli en chorizo-notenkruim. Er zijn verschillende soorten penne: van traditioneel, tot volkoren, tot glutenvrij en zelfs ei-vrij. De keuze is aan jou.
Penne and cheese: ontzettend geschikt als vega gerecht!
Net als veel van mijn gerechten, is ook dit recept voor penne and cheese met prei gemakkelijk vegetarisch te maken. Haal de hamblokjes eruit, of vervang ze door een vegetarische versie. Het vlees is in dit gerecht geen hoofdrolspeler, dus wil je een dagje even geen vlees. Dan is dit gerecht bij uitstek geschikt!
Een goede ovenschaal kan in dit gerecht natuurlijk niet ontbreken. En zeg nou zelf, van deze ovenschaal van Laura Ashley word je toch ontzettend vrolijk!

Penne and cheese met prei
Ingrediënten
- 250 g penne
- 1 el olijfolie
- 3 medium preien in dunne ringen (ongeveer 750 gram)
- 3 bosuitjes in ringetjes
- 4 takjes tijm gerist
- 40 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 2 tl mosterd
- 50 g geraspte belegen kaas
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- zout en zwarte peper
- 125 g hamblokjes optioneel, kan weggelaten of vervangen door vega-blokjes
- 4 el paneermeel
- 2 el fijngehakte hazelnoten
Bereidingswijze:
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking net al dente. Giet af, laat uitlekken en zet apart.
- Verwarm intussen de olijfolie in een grote hapjespan en fruit hierin de prei met de bosui en tijm 15 minuten met het deksel op de pan.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smelt de boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor tot je een pasta hebt. Bak deze roux 1-2 minuten. Giet al kloppende de melk bij de roux tot je een gladde saus hebt. Laat ongeveer 5 minuten al roerende indikken tot een bechamelsaus. Roer er de mosterd, de geraspte belegen kaas en de helft van de Parmezaanse kaas doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de pasta, de hamblokjes (of vega-blokjes) en de gebakken prei door de bechamelsaus. Verdeel over een grote ovenschaal. Mix de rest van de Parmezaan met het paneermeel en de hazelnoten en strooi over de ovenschotel.
- Bak de penne and cheese 20 minuten in de oven en serveer gloeiend heet. Lekker met een rucolasalade.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.