Pastinaaksoep met paprika-venkelolie

En het beste is nog, het is super eenvoudig te maken. Je hoeft alleen maar een paar ingrediënten te mengen en je bent klaar om te gaan. Het is een beetje als een soep-makeover en net als een make-over voor een realityshow, met alle ooohs en ahhhs aan het eind.

Pastinaak: de comeback kid onder de groenten

Pastinaak is een beetje zoals die band uit de jaren ’90 die ineens weer helemaal hip is. Deze knapperige wortel werd ooit overal gegeten, maar raakte langzaam in de vergetelheid toen de aardappel zijn intrede deed. Zonde eigenlijk, want pastinaak heeft een unieke, lichtzoete smaak met een subtiel pittig randje. Hij is familie van de wortel, maar ook van peterselie, wat zijn verfijnde aroma verklaart. Als je hem eenmaal in huis hebt, vraag je je af waarom je hem niet eerder hebt gebruikt. Deze bleke beauty doet het fantastisch in pastinaaksoep, stoofpotjes en zelfs in puree, en zorgt altijd voor een diepere, meer complexe smaak dan zijn oranje neefje, de wortel.

Typisch Hollands? Nou en of!

Pastinaak mag dan een vergeten groente zijn, hij is oer-Hollands. In de middeleeuwen was hij zelfs een van de belangrijkste voedselbronnen, lang voordat we massaal aan de aardappels gingen. Door zijn winterhardheid was hij ideaal voor het koude Nederlandse klimaat, en hij werd vaak gebruikt in stoofschotels en soepen. Dat pastinaak zo’n robuuste wortel is, betekent ook dat hij perfect is voor de herfst en winter. Die stevige, bijna zoete smaak zorgt voor een lekker vullende soep waarmee je prima de koude maanden doorkomt. Dus ja, tijd om deze oude rot weer eens in de spotlights te zetten!

Wat kun je nog meer met pastinaak?

Pastinaak is zo’n groente die je op ontelbaar veel manieren kunt gebruiken. Natuurlijk is pastinaak perfect voor soep – zoals in deze romige pastinaaksoep – maar hij is ook een ster als je hem roostert. Snijd hem in grove stukken, besprenkel met wat olijfolie, honing en tijm en rooster hem in de oven. Het resultaat? Een heerlijke, bijna karamelachtige smaak die perfect is als bijgerecht. Of wat dacht je van pastinaakfrietjes? Een fantastisch alternatief voor de standaard aardappelfrietjes, en ook nog eens een stuk gezonder. Puree van pastinaak is ook een aanrader. Combineer het met een beetje room en boter, en je hebt een fluweelzacht bijgerecht dat perfect samengaat met een stukje vlees of vis. En als je het helemaal spannend wilt maken: voeg wat knoflook en verse kruiden toe voor extra smaak. Kortom, met pastinaak in de keuken kan je eindeloos variëren en genieten van zijn veelzijdigheid. Tijd om deze vergeten groente weer een plekje te geven op het menu!

Diepvriesvriend

Bijna alle soepen zijn geschikt om in te vriezen. Het enige waar je rekening mee moet houden, net zoals bij deze pastinaaksoep met paprika-venkelolie, is dat je geen verse kruiden op de soep doet voor je deze invriest. De soep kun je het beste invriezen zonder de kruidenolie en de tijmblaadjes. Die voeg je pas toe als je de soep weer opwarmt.

Op zoek naar nog meer soep inspiratie?  Deze pittige noedelsoep met kip is perfect voor wanneer je op zoek bent naar een warme kom comfortfood. Of maak eens deze erwtensoep naar het recept van mijn schoonmoeder. Happiness in a bowl.

pastinaaksoep
Totale tijd1 uur 15 minuten

Pastinaaksoep

4 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen

Pastinaaksoep

  • 800 gr pastinaak
  • 1 ui
  • 4 el olijfolie
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 3 takjes tijm
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • l water
  • zout
  • peper

Paprika-venkelolie

  • 4 el olijfolie
  • ½ tl zoete gerookt-paprikapoeder
  • ½ tl venkelzaad

Bereidingswijze: 

Pastinaaksoep

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de ui in vieren. Snijd de bleekselderij fijn. Snijd de knoflook in plakjes.
  • Doe de pastinaak en ui in een grote braadslede met de olie, kaneel, gember en tijm en meng goed door. Rooster voor 30-35 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn. Schep halverwege de oventijd om.
  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit de bleekselderij en knoflook op middelhoog vuur. Doe geroosterde pastinaak en ui in de soeppan en voeg daarna het water toe. Breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat de soep 20 minuten koken.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.

Paprika-venkelolie

  • Verhit de olijfolie in een kleine pan. Voeg het paprikapoeder en het venkelzaad toe aan de pan. Laat 2-3 minuten trekken en daarna afkoelen.
  • Verdeel de soep over de kommen en maak af met de paprika-venkelolie. Garneer met wat extra tijmblaadjes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.