En het beste is nog, het is super eenvoudig te maken. Je hoeft alleen maar een paar ingrediënten te mengen en je bent klaar om te gaan. Het is een beetje als een soep-makeover en net als een make-over voor een realityshow, met alle ooohs en ahhhs aan het eind.
Pastinaak: de comeback kid onder de groenten
Pastinaak is een beetje zoals die band uit de jaren ’90 die ineens weer helemaal hip is. Deze knapperige wortel werd ooit overal gegeten, maar raakte langzaam in de vergetelheid toen de aardappel zijn intrede deed. Zonde eigenlijk, want pastinaak heeft een unieke, lichtzoete smaak met een subtiel pittig randje. Hij is familie van de wortel, maar ook van peterselie, wat zijn verfijnde aroma verklaart. Als je hem eenmaal in huis hebt, vraag je je af waarom je hem niet eerder hebt gebruikt. Deze bleke beauty doet het fantastisch in pastinaaksoep, stoofpotjes en zelfs in puree, en zorgt altijd voor een diepere, meer complexe smaak dan zijn oranje neefje, de wortel.
Typisch Hollands? Nou en of!
Pastinaak mag dan een vergeten groente zijn, hij is oer-Hollands. In de middeleeuwen was hij zelfs een van de belangrijkste voedselbronnen, lang voordat we massaal aan de aardappels gingen. Door zijn winterhardheid was hij ideaal voor het koude Nederlandse klimaat, en hij werd vaak gebruikt in stoofschotels en soepen. Dat pastinaak zo’n robuuste wortel is, betekent ook dat hij perfect is voor de herfst en winter. Die stevige, bijna zoete smaak zorgt voor een lekker vullende soep waarmee je prima de koude maanden doorkomt. Dus ja, tijd om deze oude rot weer eens in de spotlights te zetten!
Wat kun je nog meer met pastinaak?
Diepvriesvriend
Bijna alle soepen zijn geschikt om in te vriezen. Het enige waar je rekening mee moet houden, net zoals bij deze pastinaaksoep met paprika-venkelolie, is dat je geen verse kruiden op de soep doet voor je deze invriest. De soep kun je het beste invriezen zonder de kruidenolie en de tijmblaadjes. Die voeg je pas toe als je de soep weer opwarmt.
Op zoek naar nog meer soep inspiratie? Deze pittige noedelsoep met kip is perfect voor wanneer je op zoek bent naar een warme kom comfortfood. Of maak eens deze erwtensoep naar het recept van mijn schoonmoeder. Happiness in a bowl.

Pastinaaksoep
Ingrediënten
Pastinaaksoep
- 800 gr pastinaak
- 1 ui
- 4 el olijfolie
- ½ tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 3 takjes tijm
- 2 stengels bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 1½ l water
- zout
- peper
Paprika-venkelolie
- 4 el olijfolie
- ½ tl zoete gerookt-paprikapoeder
- ½ tl venkelzaad
Bereidingswijze:
Pastinaaksoep
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de ui in vieren. Snijd de bleekselderij fijn. Snijd de knoflook in plakjes.
- Doe de pastinaak en ui in een grote braadslede met de olie, kaneel, gember en tijm en meng goed door. Rooster voor 30-35 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn. Schep halverwege de oventijd om.
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit de bleekselderij en knoflook op middelhoog vuur. Doe geroosterde pastinaak en ui in de soeppan en voeg daarna het water toe. Breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat de soep 20 minuten koken.
- Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Paprika-venkelolie
- Verhit de olijfolie in een kleine pan. Voeg het paprikapoeder en het venkelzaad toe aan de pan. Laat 2-3 minuten trekken en daarna afkoelen.
- Verdeel de soep over de kommen en maak af met de paprika-venkelolie. Garneer met wat extra tijmblaadjes.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.