Pandanblad is geurig en bloemig en het gaat in tal van Aziatische gerechten. Indonesische zoetigheden danken hun Kermit de Kikker-kleurtje vaak aan het extract uit die bladeren. Je kunt ook kant-en-klaar extract gebruiken, maar dat smaakt wel chemisch en je hebt er echt maar een druppel van nodig. Dus ik geef je ook het recept om het zelf te maken, dan kleurt je drankje mooi groen.
De hoeveelheden hieronder zijn per glas, als je meerdere cocktails wilt maken, vermenigvuldig dan de ingrediënten.
Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.


Pandan colada
Ingrediënten
- 1/4 ananas in stukken, bevroren (of neem kant- en klaar ingevroren ananas)
- 50 ml pandansiroop*
- 1 tl suiker
- 6 el kokosmelk
- 30 cl rum
Voor de pandansiroop
- 100 gr verse pandanbladeren (Aziatische supermarkt)
- 350 ml water
- 3 el suiker
- 2-3 el maple syrup
Bereidingswijze:
- Doe de stukken ananas in een diepvrieszakje en laat bevriezen in de vriezer. Je kunt dit het beste per portie doen.
- Doe de ananas met de suiker, de kokosmelk en de rum in een hoge maatbeker of blender en maal tot een dikke smoothie (voeg eventueel een scheutje water toe als het te dik is, maar als je even wacht, smelt het vanzelf tot een vloeibaarder geheel).
- Giet de pandansiroop in een glas en schenk er voorzichtig het ananas-kokosmengsel op. Garneer met pandanblad.
Voor de pandansiroop
- Verwarm het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Ontdoe de pandanbladeren van het onderste harde stuk. Hak het blad zo fijn mogelijk en doe het in een blender met 225 ml van het suikerwater. Of gebruik een hoge maatbeker en een staafmixer. Blender zo’n 2 minuten. Zet een zeef op een kom en schep de pulp in de zeef. Laat goed uitlekken en druk aan.
- Blender de pulp nu nogmaals met 75 ml van het suikerwater. Zeef, druk goed aan en herhaal dit nog 1 keer met het laatste restje water. Je houdt nu zo’n 275 ml pandansiroop over. Eigenlijk is het geen siroop maar sap, maar goed. Voeg de maple syrup toe en roer door. Schenk in een schone fles met afsluitbare dop.
- De siroop blijft ongeveer een week goed in de koelkast (hij verliest na een paar dagen wel zijn mooie groene kleur). Na 24 uur zal het sap zich scheiden van het groene sediment, schud de fles daarom voor gebruik even op en neer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
