Pandan basque cheesecake

Pandan basque Cheesecake

Pandan is in Zuidoost-Aziatische keukens net zo onmisbaar als vanille dat bij ons is. Het heeft een lichtzoete, nootachtige smaak die perfect samengaat met de romige textuur van cheesecake. Waar gewone cheesecake soms zwaar kan aanvoelen, geeft pandan een heerlijk frisse en licht exotische twist. En die kleur? Die maakt het een feestje om naar te kijken én om te eten. Een hap van deze cheesecake en je waant je direct op een zonnig strand in Bali, met een kokosnoot in je hand en een zacht briesje door je haren. Hemels toch?! 

Cheesecake…

Basque cheesecake is al een tijdje een hit in de bakwereld. In tegenstelling tot de klassieke New York cheesecake, die een koekjesbodem heeft en au bain-marie wordt gebakken, wordt deze Spaanse schoonheid op hoge temperatuur gebakken zonder bodem. Dit zorgt voor een donkere, bijna gekaramelliseerde korst, terwijl de binnenkant heerlijk zacht en romig blijft. 

Maar wij gaan nog een stapje verder! Door pandan toe te voegen, krijgt deze cheesecake een subtiele, vanille-achtige en nootachtige smaak. En laten we eerlijk zijn: die groene kleur maakt hem gewoon onweerstaanbaar. 

Pandan basque cheesecake

Tips en tricks van mij!

  • Kleurstof is tricky! Elk merk kleurstof werkt anders. Voeg steeds een klein beetje toe en roer goed door tot je de perfecte pandan-groene kleur hebt. 
  • Wil je een extra tropische touch? Serveer deze cheesecake met een toef slagroom en een paar schijfjes verse mango of geroosterde kokos. 
  • Geen fan van pandan? Probeer dit recept dan eens met vanille-extract of een scheutje kokosmelk voor een subtiele twist.  

Aan de slag

Deze cheesecake is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een ware traktatie voor je smaakpapillen. De combinatie van het romige, licht gebrande en het subtiel zoete pandan-aroma maakt deze taart onweerstaanbaar. Perfect voor een feestje, als showstopper bij een etentje, of gewoon als guilty pleasure voor jezelf. Want zeg nou zelf: je verdient het! 

Dus, trek je bakspullen uit de kast en ga aan de slag. Je gaat hier absoluut geen spijt van krijgen. En als je ‘m gemaakt hebt, vergeet dan niet een foto te maken en iedereen jaloers te maken met jouw meesterwerk! 

Pandan basque cheesecake
Totale tijd5 uur 15 minuten

Pandan Basque Cheesecake

Een cheesecake zoals je nog nooit geproefd hebt!
4.67 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 porties
  • 1 kg roomkaas
  • 7 eieren
  • 350 gr suiker
  • 2 el bloem
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl pandan aroma
  • 1 tube of een paar druppels groene kleurstof 

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C hetelucht). Leg een groot stuk bakpapier in de bakvorm en laat de randen uitsteken. 
  • Klopt de roomkaas in een grote kom los met een platte deeghaak. Een basque cheesecake moet niet luchtig opgeklopt worden. Dit kan ervoor zorgen dat de cheesecake gaat barsten in de oven. Gebruik dus een platte deeghaak voor het kloppen van de roomkaas. Voeg hierna de eieren toe en gebruik opnieuw de platte deeghaak om het te mengen. Roer de suiker, bloem, slagroom, pandan aroma en kleurstof erdoor en schenk het mengsel in de vorm.
  • Bak de taart 45-55 minuten in het midden van de oven. Het midden moet dan nog vrij wiebelig zijn maar de randen stevig. Zet eventueel de gril een paar minuten aan als de bovenkant dan nog niet bruin is. 
  • Laat de taart 1 uur afkoelen op kamertemperatuur. Zet hem dan nog 3 uur in de koelkast. 

Tip!

Elke soort kleurstof werkt anders. Begin daarom met een klein drupje en voeg steeds wat toe tot je de gewenste kleur hebt. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.67 from 3 votes