Boeuf bourguignon… maar dan vega!
Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht – misschien ken je het wel van Julia Child –, bestaande uit rundvlees gestoofd in de rode wijn, bouillon, champignon, uitjes en spekreepjes. Je kunt er natuurlijk helemaal je eigen draai aangeven, en dat heb ik stiekem al voor je gedaan! Ik maakte namelijk een vega paddenstoelen bourguignon.
Serveer je dit gerecht aan kinderen of zwangeren? Door het koken verdampt de alcohol in principe, je kunt hem nog wat extra laten doorkoken voor de zekerheid. Wil je echt op safe spelen, vervang de rode wijn dan door bouillon met een scheutje rode wijnazijn.
Ik maak dit gerecht met verschillende soorten paddenstoelen, die je bij de supermarkt of groenteboer kunt kopen. Je kunt een paddenstoelenmix kopen, of zelf een mix maken. Ga je zelf aan de slag? Kies dan bijvoorbeeld voor witte champignons, kastanjechampignons en shiitakes. Snijd ze niet te klein: ze moeten immers het vlees vervangen, dus is het wel fijn als je wat bite hebt.
Romige aardappelpuree
Bij de paddenstoelen bourguignon serveer ik een romige aardappelpuree. Ik vind het altijd prettig om hiervoor kruimige aardappelen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Santé, Bintje of Maritiema. De groenteboer kan je ook zeker op weg helpen, als je er niet uitkomt!
Ook lekker met kruimige aardappelen: gepofte aardappel met boerenkool en geitenkaas.
Gedroogd eekhoorntjesbrood: de perfecte basis voor de paddenstoelen bourguignon
Gedroogde paddenstoelen, zoals funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood), zijn echte smaakmakers in de basis van dit hartige gerecht. Voordat je ze kunt gebruiken moet je ze even weken in wat warm water. In dit recept gebruik ik dit weekwater voor de bouillon, en het gewelde eekhoorntjesbrood voor de paddenstoelen bourguignon.


Paddenstoelen bourguignon
Ingrediënten
- 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 600 g gemengde paddenstoelen bijv. shiitakes, kastanjechampignons, grof gesneden
- 3 el olijfolie
- 1 kg kruimige aardappels geschild, in stukken
- zout en zwarte peper
- 2 sjalotten in halve ringen
- 2 winterwortels in plakjes van 1-2 cm
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 bosje tijm gerist
- 1 klein blikje tomatenpuree 70 g
- 100 ml rode wijn
- 200 ml paddenstoelenbouillon
- 75 ml melk
- 1 el boter
- 1 el maizena
Bereidingswijze:
- Doe het eekhoorntjesbrood in een kom, giet er kokend water overheen en zet apart.
- Roerbak de paddenstoelen in 2 eetlepels olijfolie rondom bruin in een grote (braad)pan. Schud ze op een bord en zet apart.
- Breng de aardappels in een laag koud, gezouten water aan de kook en gaar ze in 15-20 minuten.
- Verhit intussen opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de (braad)pan. Fruit hierin de sjalot en wortel 5-10 minuten op laag vuur. Schep intussen het eekhoorntjesbrood uit het weekwater; bewaar het weekwater en hak het eekhoorntjesbrood klein.
- Voeg de knoflook toe aan de (braad)pan en bak 1 minuut mee. Roer de tijm, de tomatenpuree en het eekhoorntjesbrood erdoor. Giet de rode wijn en paddenstoelenbouillon erbij. Giet het weekwater van het eekhoorntjesbrood door een fijn zeefje in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.
- Giet de aardappels af en zet ze terug op laag vuur. Voeg de melk en boter toe, breng de melk aan de kook en draai het vuur uit. Stamp met de pureestamper tot een romige aardappelpuree.
- Strooi de maizena over de paddenstoelen bourguignon. Roer door, voeg de geroerbakte paddenstoelen toe en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper en serveer de bourguignon met de aardappelpuree.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Groente recepten
- Herfst
- Seizoensrecepten
- Stoofschotel recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.