Ovenschotel met aardappel en gehakt

Ideaal voor een doordeweekse avond wanneer je iets makkelijks wilt, maar toch indruk wilt maken op jezelf of je gezin! En het mooiste? Met een beetje voorbereiding laat je de oven het werk doen. Laat even de innerlijke chef in je opkomen met dit gerecht!  

Ovenschotels zijn geweldig

Ovenschotels, wie houdt er niet van? Ze zijn het antwoord op zo’n beetje alles: drukke doordeweekse dagen, een gezellig etentje met vrienden, of gewoon een luie zondag waarop je jezelf wilt trakteren. Het mooie van een ovenschotel is dat je met een paar simpele ingrediënten en een oven een complete maaltijd op tafel zet. En bonuspunten: je keuken ruikt de hele avond fantastisch. 

Wat maakt ovenschotels zo geweldig? Allereerst zijn ze super veelzijdig. Of je nu gaat voor klassiekers zoals lasagne of iets avontuurlijks zoals deze Thaise variant, de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast kun je ze vaak al van tevoren klaarmaken. Ideaal als je een drukke planning hebt of gewoon geen zin om na een lange dag nog lang in de keuken te staan. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat ultieme moment wanneer je de schaal uit de oven haalt. De geur, de kleuren, dat krokantje bovenop… het voelt bijna als een cadeautje aan jezelf. Dus eigenlijk is een ovenschotel meer dan een gerecht – het is een klein feestje in een schaal! 

Gehakt en aardappelschotel Miljuschka

Kleine tips voor een groot ovenschotel succes  

Omdat ik altijd het beste uit mijn ovenschotels wil halen, deel ik graag een paar van mijn superhandige tips die jouw ovenschotel nog lekkerder gaat laten smaken.  

  • Voorbakken is key: Even de aardappeltjes kruiden en voorbakken in de oven zorgt ervoor dat ze straks knapperig worden en vol smaak zitten. 
  • Gebruik je oven slim: Elk oven is anders, dus check halverwege even hoe je gerecht erbij staat. Te bruin? Dek af met een stukje aluminiumfolie. 
  • Leftovers zijn top: Dit soort ovenschotels smaken de volgende dag misschien nóg lekkerder, omdat alle smaken nog beter in elkaar trekken. Perfect voor lunch of als makkelijke opwarmer. 

Ik zou zeggen, waar wacht je nog op? Haal die ingrediënten in huis, zet je oven aan en ga dit recept maken lieve mensen, je weet niet wat je mist!  

Gehakt en aardappelschotel Miljuschka
Totale tijd1 uur 5 minuten

Ovenschotel met aardappels en gehakt

Dit gerecht is een feestje in één schaal!
5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 750 gr krieltjes
  • 4 el olijfolie
  • 0,5 tl kurkuma
  • 2 stuks uien
  • 2 tenen knoflook
  • 600 gr spitskool
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 60-70 gr Thaise gele currypasta
  • 165 ml kokoscrème 1 blikje
  • 3 stuks bosuien
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven alvast voor op 220 graden boven- en onder warmte (200 graden hetelucht). 
  • Borstel de krieltjes schoon, dep ze droog met een theedoek en snijd ze in parten. Doe ze over in een ruime kom. Voeg 2 el olijfolie, de kurkuma en peper en zout toe. Hussel de aardappeltjes goed om zodat ze rondom bedekt zijn met het oliemengsel. Zet opzij. 
  • Haal de schil van de uien en tenen knoflook en hak fijn. Snijd de harde kern uit de spitskool en snijd daarna in dunne repen. 
  • Verhit een scheut olie in een ruime koekenpan en bak de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak 1-2 minuten meer. Voeg de spitskool toe en bak deze nog 4 minuten mee. Roer de currypasta en kokoscrème erdoor en bak nog 1,5 minuut mee. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel de krieltjes erover. Bak de ovenschotel ca. 40-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de aardappeltjes knapperig en goudbruin zijn. 
  • Hak de bosui in dunne ringetjes en strooi over de ovenschotel. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 1 vote