Wat is een open lasagne?
Je hebt vast weleens die klassieke lasagne uit de oven gemaakt: dikke lagen saus, kaas, pasta, alles netjes opgestapeld en dan bakken tot het borrelt en bruist. Heerlijk hoor, maar soms wil je het wat luchtiger en vooral wat meer geschikt voor een warme dag. Een open lasagne is basically alle lekkere onderdelen van lasagne, romige kaas, sappige groenten, fluweelzachte pasta, maar dan zonder het oven-gedeelte. Je bouwt ‘m open op: laagje pasta, lepeltje groente, stukje burrata⦠en dan nog een keer. Lekker losjes, een beetje rommelig, maar juist daardoor zo charmant en rijk van smaak! En daarna? Klaar en aan tafel.
Salieboter = vloeibaar goud
Als er iets is waar mijn hart sneller van gaat kloppen, dan is het wel salieboter. Serieus, het is zo simpel, maar het smaakt alsof er een Italiaanse nonna in je keuken woont. Je smelt roomboter, geen margarine, en laat daar verse salieblaadjes in pruttelen. Wat er dan gebeurt, is pure magie: de boter wordt nootachtig en de salie verandert in knapperige kleine smaakbommetjes. En dan, voor die ultieme frisse kick, nog even een wolkje citroenrasp erdoor. Deze salieboter glijdt straks zo tussen je lasagnevellen door en omhelst elke hap als een warme, kruidige knuffel.

Groen, groener, groenst!
De groene groenten in deze open lasagne zijn echt de geheime helden van het gerecht. Denk aan knapperige groene asperges, malse snijbonen en zoete, sappige doperwtjes. Samen zorgen ze voor die perfecte balans tussen frisheid, bite en een vleugje natuurlijke zoetheid. De asperges met hun lichte bittertje, de stevige structuur van de snijbonen en dan die erwtjes die bijna knappen van vrolijkheid. Het is gewoon puur geluk op je bord. Niet alleen smaken ze fantastisch, maar ze geven het gerecht ook een heerlijke kleurexplosie. Want eerlijk, we eten toch ook met onze ogen? Door al dat mooie groen voelt deze lasagne licht en luxe tegelijk.
Beetje burrata erbij
OkĆ©, laten we even serieus zijn: burrata is pure magie in kaasvorm. Aan de buitenkant lijkt het misschien gewoon een bol mozzarella, maar zodra je ām opensnijdt… BAM, daar vloeit die zijdezachte, romige binnenkant eruit alsof een vulkaan die uitbarst. Het is dus een smaakexplosie van zachtheid en frisheid, perfect om je open lasagne mee af te maken. Die milde, melkachtige smaak tilt de groenten en de salieboter echt naar een ander niveau. En eerlijk is eerlijk: een beetje decadentie op je bord maakt het leven gewoon leuker, toch?
Hup, de keuken in!
Er zijn van die recepten die alles in zich hebben: snel, makkelijk, indrukwekkend en mega lekker. Deze open lasagne is er zo ƩƩn. Je hoeft geen uren in de keuken te staan, je hebt geen ingewikkelde technieken nodig en het smaakt grandioos. Perfect voor een zonnige zondagmiddag, een doordeweekse avond waarop je jezelf wilt trakteren, of een etentje waarbij je indruk wilt maken zonder te stressen.

Open lasagne met boontjes, burrata en salieboter
Benodigdheden
- rasp
Ingrediƫnten
- 10 gr salie vers
- 100 gr roomboter
- 1 citroen rasp
- 300 gr groene asperges
- 200 gr snijbonen
- 200 gr diepvries dopwerten
- 2 el olijfolie
- 300 gr lasagnevellen eventueel vers
- 200 gr burrata
- Extra vierge olijfolie Eventueel
- Parmezaanse kaas Eventueel
Bereidingswijze:
- Pluk de blaadjes van de salie. Doe met de boter in een steelpan en verhit op laag vuur tot de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en rasp de citroen erboven. Breng de boter op smaak met peper en zout. Ā
- Schil de asperges en snijd de houtige onderkant weg. Snijd schuin in stukken van ongeveer 3 cm. Ā
- Verwijder de uiteinden van de snijbonen en snijd schuin in stukken van ongeveer 3 cm.Ā
- Verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de snijbonen 2 minuten. Voeg de asperges toe en bak 3 minuten mee. Voeg de doperwten toe en bak 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Ā
- Breng ondertussen een ruime pan gezouten water aan de kook en kook de lasagnevellen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Schep de vellen uit de pan in een grote kom en schep voorzichtig om met de salieboter. Ā
- Leg een lasagne vel op een bord en schep er een beetje van de gebakken groente op. Leg daar weer een vel op gevolgd door een schepje groente. Stapel zo door tot de vellen en de groenten op zijn. Voeg tussendoor af en toe een stukje burrata toe en eindig ook met burrata. Ā
- Besprenkel met eventueel met extra olijfolie en bestrooi met fijn geraspte Parmezaanse kaas.Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka