Varenyky: Oekraïense dumplings

Deze online actie, opgezet door het team dat eerder #CookForSyria bedacht en culinair schrijvers @alissatimoshkina en @oliahercules, heeft als doel bewustzijn te creëren voor de humanitaire crisis waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, en om geld op te halen dat helaas hard nodig is om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij steunen? Ga dan naar justgiving.com/fundraising/cookforukraine.

Varenyky: heerlijke Oekraïense dumplings

Oekraïners noemen ze dus varenyky, maar het concept is zo ongeveer hetzelfde: halvemaanvormige dumplings, die op allerlei manieren gevuld kunnen worden. Van fruit tot groenten, van ui tot kool, van vlees tot cottage cheese. Het zijn echte feestelijke delicatessen, die vaak met Kerstmis worden geserveerd: in Oekraïne worden ze van vaak gevuld met aardappel, kersen of kool.

Het woord varenyky is trouwens afgeleid van het woord varyty, wat ‘koken’ betekent. De dumplings worden namelijk gekookt. 

Het deeg én de vulling van deze dumplings

Wil je het deeg van deze Oekraïense dumplings zelf maken? Maak dan een soepel deegje van bloem, zout, ei en water. Dit deeg leg je in een ingevette kom en laat je 30-60 minuten rusten. Ik vul de varenyky vandaag met een vulling van aardappel, ui, geraspte kaas (ik gebruik cheddar) en uitgebakken spekjes. Serveer met lekker veel boter (doe dit erop als ze nog warm zijn), bosui en wat extra room.

Meer van mijn Oekraïense recepten voor #CookForUkraine lezen? Klik dan hier.

Varenyky Oekraïense dumplings2
Varenyky Oekraïense dumplings1
Totale tijd1 uur 30 minuten

Varenyky: Oekraïense dumplings

4.25 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

20 stuks

Het deeg:

  • 1 ei
  • ½ tl zeezout
  • 350 g bloem plus meer om je aanrecht te bestuiven
  • 150 ml water

De vulling:

  • 450 g kruimige aardappels in blokjes van 1 cm
  • 100 g geraspte cheddar
  • 50 g uitgebakken spekjes fijngehakt
  • 2 el zure room
  • zeezout
  • 2 el olijfolie
  • 150 g ui ongeveer 2 uien, gesnipperd

Om te serveren:

  • versgemalen peper
  • ongezouten boter
  • zure room
  • bosuitjes
  • extra uitgebakken spekjes

Bereidingswijze: 

Maak het deeg

  • Doe het ei, water en zeezout in een grote kom en klop met een garde om te mengen. Meng geleidelijk de bloem erdoor en roer met een (houten) lepel tot een samenhangend geheel.
  • Stort uit op een schoon werkblad. Kneed 5 minuten met de hand door, tot een soepel deeg. Doe het deeg in een schone kom en laat afgedekt, op een warme plek in huis, zo'n 30 tot 60 minuten rijzen. Let op: het zal niet heel erg in volume toenemen.

Maak de vulling

  • Kook de aardappels in kokend water tot gaar, 12 tot 15 minuten. Giet af en laat uitdampen. Stamp de aardappels met een stamper tot een fijne puree.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan op medium vuur en bak de gesnipperde ui langzaam tot ze karameliseren en bruin worden, dit duurt ongeveer 15 minuten. Doe in een kommetje.
  • Roer de gebakken ui, spekjes en cheddar door de gestampte aardappels met de olie en de zure room. Breng de vulling op smaak met peper en zout. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

De dumplings vullen en bakken

  • Verdeel het deeg in vier stukken en rol uit tot een dikke rol van ongeveer 2 cm. Snij nu stukjes eraf, ongeveer ter grootte van gnocchi. Rol elk stukje uit met een deegroller tot een cirkel van ongeveer 10 centimeter.
  • Leg een theelepel van de vulling in het midden van je deegrondje. Duw het iets aan met je vingers zodat je de vulling goed in het deeg kunt verpakken. Vouw het deeg over de vulling heen zodat je een halve maanvorm overhoudt. Leg ze op een plank die met bloem is bestoven. Tip: leg ze niet op elkaar, want dan blijven ze plakken.
  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook de varenky in gedeeltes (dus niet teveel tegelijk in de pan), in 2-3 minuten gaar. Handig: ze gaan drijven als ze gaar zijn.
  • Serveer met lekker veel boter (doe dit erop als de dumplings nog warm zijn), zure room, de uitgebakken spekjes, bosui (of bieslook) en eventueel nog wat peper en zout.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Varenyky: Oekraïense dumplings
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.