Naanbrood wordt opeens een heel spannend gerecht met deze homemade courgette-knoflookdip en geroosterde paprika. Lekker fris door de verse munt erbij.
Knoflook poffen vind ik altijd een heerlijk klusje; het is zo gepiept en daarna transformeert de scherpe knoflook tot zacht-zoete teentjes die je fijn kunt knijpen. Ook heerlijk in de kruidenboter of op een stokbroodje. Of op deze naan, natuurlijk!
Wat is naan?
Ongeveer 2500 jaar geleden werd er in India geĆ«xperimenteerd met gist. Gist werd al gebruikt voor bier en zuurdesembrood, maar toen ontstond ook naan: een brood (‘naan’ betekent ‘brood’, dus als wij ‘naanbrood’ zeggen, is dat eigenlijk dubbelop!).
Naan werd (en wordt nog steeds vaak) in India gebakken tegen de wanden van kleiovens. Maar in ons kikkerlandje maken we ze in de gewone oven of op het fornuis in een hele hete pan.
Naan is brood gemaakt van tarwemeel. In de moderne keuken wordt de gist trouwens vaak vervangen door bakpoeder. In India is naan vaak het belangrijkste bijgerecht dat geserveerd wordt, maar ook in veel andere landen in Centraal- en Zuidoost-Aziƫ staat het vast op het menu. Het wordt vaak geserveerd met boter en dient direct als een soort lepel om gerechten mee op te scheppen.
Eindeloos variƫren met naanbrood
Naan is vaak naturel, maar je kunt er eindeloos mee variĆ«ren. Je kunt bijvoorbeeld melk en yoghurt toevoegen aan het deeg om meer volume te creĆ«ren. Het is ook mogelijk om aan het basisdeeg kruiden toe te voegen, of lekker veel knoflook. Je ‘m ook vullen of beleggen met ingrediĆ«nten. Dit wordt ook wel een bolani genoemd.
Koop je een naturel naanbrood? Dan is het ook heerlijk om deze te dippen in pittige sausjes en/of raita, een Indiase yoghurtdip. Naan is goedkoop, bevat weinig ingrediƫnten en is makkelijk om te maken of te kopen en zelf af te bakken. Ideaal als bijgerecht!

Naanbrood met courgette-knoflookdip en geroosterde paprika
Ingrediƫnten
- 2 grote courgettes
- 1 bol knoflook ongepeld
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1-2 el tahin (sesampasta), naar smaak
- sap van ½ citroen
- 4 naanbroden om af te te bakken
- 300 gram geroosterde paprika uit pot in reepjes
- 1/2 bosje verse munt de blaadjes eraf gehaald
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Wikkel de courgettes en de bol knoflook in aluminiumfolie en pof ze 20 minuten in de oven, op een bakplaat of in een ovenschaal. Laat afkoelen.
- Knijp de knoflook uit de velletjes en pureer een aantal teentjes met de gepofte courgettes tot een glad, luchtig mengsel in een keukenmachine. Doe over in een bakje. Je kunt zoveel knoflook toevoegen als je wil; de gepofte teentjes die je overhoudt, kun je in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Lekker in een ander gerecht, saus of om op stokbrood te smeren!
- Voeg de tahin, het citroensap, zout en peper toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Proef en breng de smaken indien nodig verder in balans.
- Bak de naanbroden volgens de aanwijzigen op de verpakking.
- Besmeer het naanbrood met de courgette-knoflook dip, reepjes paprika en blaadjes verse munt.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka