Naanbrood met courgette-knoflookdip en geroosterde paprika

Naanbrood wordt opeens een heel spannend gerecht met deze homemade courgette-knoflookdip en geroosterde paprika. Lekker fris door de verse munt erbij.

Knoflook poffen vind ik altijd een heerlijk klusje; het is zo gepiept en daarna transformeert de scherpe knoflook tot zacht-zoete teentjes die je fijn kunt knijpen. Ook heerlijk in de kruidenboter of op een stokbroodje. Of op deze naan, natuurlijk!

Wat is naan? 

Ongeveer 2500 jaar geleden werd er in India geëxperimenteerd met gist. Gist werd al gebruikt voor bier en zuurdesembrood, maar toen ontstond ook naan: een brood (‘naan’ betekent ‘brood’, dus als wij ‘naanbrood’ zeggen, is dat eigenlijk dubbelop!).

Naan werd (en wordt nog steeds vaak) in India gebakken tegen de wanden van kleiovens. Maar in ons kikkerlandje maken we ze in de gewone oven of op het fornuis in een hele hete pan. 

Naan is brood gemaakt van tarwemeel. In de moderne keuken wordt de gist trouwens vaak vervangen door bakpoeder. In India is naan vaak het belangrijkste bijgerecht dat geserveerd wordt, maar ook in veel andere landen in Centraal- en Zuidoost-Azië staat het vast op het menu. Het wordt vaak geserveerd met boter en dient direct als een soort lepel om gerechten mee op te scheppen. 

Eindeloos variëren met naanbrood

Naan is vaak naturel, maar je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld melk en yoghurt toevoegen aan het deeg om meer volume te creëren. Het is ook mogelijk om aan het basisdeeg kruiden toe te voegen, of lekker veel knoflook. Je ‘m ook vullen of beleggen met ingrediënten. Dit wordt ook wel een bolani genoemd.

Koop je een naturel naanbrood? Dan is het ook heerlijk om deze te dippen in pittige sausjes en/of raita, een Indiase yoghurtdip. Naan is goedkoop, bevat weinig ingrediënten en is makkelijk om te maken of te kopen en zelf af te bakken. Ideaal als bijgerecht!

Naanbrood met courgette-knoflookdip en geroosterde paprika

Naanbrood met courgette-knoflookdip en geroosterde paprika
Totale tijd25 minuten

Naanbrood met courgette-knoflookdip en geroosterde paprika

4 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 grote courgettes
  • 1 bol knoflook ongepeld
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 1-2 el tahin (sesampasta), naar smaak
  • sap van ½ citroen
  • 4 naanbroden om af te te bakken
  • 300 gram geroosterde paprika uit pot in reepjes
  • 1/2 bosje verse munt de blaadjes eraf gehaald

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Wikkel de courgettes en de bol knoflook in aluminiumfolie en pof ze 20 minuten in de oven, op een bakplaat of in een ovenschaal. Laat afkoelen.
  • Knijp de knoflook uit de velletjes en pureer een aantal teentjes met de gepofte courgettes tot een glad, luchtig mengsel in een keukenmachine. Doe over in een bakje. Je kunt zoveel knoflook toevoegen als je wil; de gepofte teentjes die je overhoudt, kun je in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Lekker in een ander gerecht, saus of om op stokbrood te smeren!
  • Voeg de tahin, het citroensap, zout en peper toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Proef en breng de smaken indien nodig verder in balans.
  • Bak de naanbroden volgens de aanwijzigen op de verpakking.
  • Besmeer het naanbrood met de courgette-knoflook dip, reepjes paprika en blaadjes verse munt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 429kcalKoolhydraten: 66gProteine: 12gVet: 12gVerzadigde vetten: 2gCholesterol: 10mgNatrium: 1883mgKalium: 389mgVezels: 4gSuiker: 6gVitamine A: 589IUVitamine C: 53mgCalcium: 133mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.