Dol op red velvet cake? In 45 minuten maak je deze lekkere mini red velvet taartjes.
Taarttrend
Soms lijken recepten ineens uit de lucht te komen vallen en zijn ze opeens razend populair. Zo was ook het geval bij de red velvet cake. De red velvet cake is een fluweelzachte roodgekleurde taart, afkomstig uit Amerika. Deze taart heeft vaak een witte zoete topping van roomkaas of witte chocolade.
Mini red velvet taartjes: hoe worden ze zo mooi rood?
De rode kleur van de taart komt oorspronkelijk van rode bieten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten bakkers deze bieten om de kleur van hun taart te verbeteren én om extra voedingsmiddelen toe te voegen. Een andere manier die veel gebruikt werd, was karnemelk of azijn aan cacaopoeder toevoegen. In de oven ontstond dan een chemische reactie. Het zuur in deze producten in combinatie met het cacaopoeder gaf het beslag daardoor een rode gloed.
Dat werd echter niet zo rood zoals wij de red velvet taartjes nu kennen. Tegenwoordig wordt er dan ook vaak gebruik gemaakt synthetische of natuurlijke kleurstoffen, zoals bietensap.
Je kunt deze mini red velvet taartjes maken met de kleurstof van jouw keuze; natuurlijke kleurstof, of speciale rode taarten kleurstof.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Mini red velvet taartjes
Ingrediënten
Red-velvet-biscuit
- 4 grote eieren
- 135 g kristalsuiker
- 1 tl vanillepasta
- 60 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 5 g cacaopoeder
- 60 g ongezouten boter
- rode natuurlijke kleurstof
Roomkaascrème
- 175 g boter op kamertemperatuur
- 150 g poedersuiker
- 300 g roomkaas op kamertemperatuur
- 1/2 vanillestokje
Bereidingswijze:
Red-velvet-biscuit
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Scheid de eieren. Doe de eiwitten en 70 gram van de suiker in een kom. Mix tot stijve pieken. Doe de eidooiers, de rest van de suiker en de vanillepasta in een andere kom. Klop alles ongeveer 2 minuten tot een licht en romig mengsel.
- Zeef de bloem, bakpoeder, cacao en het zout in een grote kom. Smelt de boter.
- Doe de gesmolten boter en het eidooiermengsel bij het bloemmengsel. Mix met de mixer op medium snelheid tot alles gemengd is. Voeg het eiwitschuim toe en 'vouw' dit met een spatel rustig door het mengsel. Mix de rode kleurstof erdoor – voeg eerst een beetje toe, net zoveel tot je de gewenste kleur bereikt.
- Smeer het beslag dun uit op bakpapier en bak het biscuit 10-12 minuten. Haal uit de oven. Dek af met een schone, iets vochtige theedoek en laat afkoelen. Steek dan rondjes uit van 5 cm doorsnede.
Roomkaascrème
- Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze romig voor ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanillestokje toe en klop alles door tot een gladde crème. Doe het in de spuitzak met glad spuitmondje nummer 8.
Opbouw
- Spuit op een plakje biscuit bolletjes van de roomkaas in een rondje en vul ook de binnenkant met bolletjes. Leg hier een plakje cake op en spuit daar op dezelfde manier bolletjes op. Leg ook hier ook een plakje biscuit op. Spuit op dit bovenste plakje ook bolletjes maar trek voorzichtig de spuitzak omhoog waardoor het torentjes worden.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.