Mini croquembouche: soezentorentjes met karamel

Croquembouche: één en al feest

Croquembouche betekent letterlijk ‘knispert in de mond’. Het is een Frans dessert dat vaak op feestjes en tijdens de feestdagen geserveerd wordt. Deze toren van soesjes kun je naar hartelust decoreren. Je kunt de toren bijvoorbeeld versieren met fruit, eetbare bloemen, linten, noten of chocolade. Of je houd het simpel: met louter karameldraden.

Wist je dat het ook mogelijk is om voor een hartige vulling te kiezen? Zo maak je de croquembouche passend bij elke gelegenheid. 

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Mini croquembouche soezentorentjes met karamel2
Totale tijd40 minuten

Mini croquembouche: soezentorentjes met karamel

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

Soezen

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 4 eieren

Vulling

  • 300 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 1 vanillestokje

Karamel

  • 120 g suiker

Bereidingswijze: 

Soezen

  • Verwarm de oven voor op 210 ºC. Breng de melk, de boter en het water in een pan aan de kook. Haal zodra het kookt van het vuur en meng de bloem met een houten spatel erdoorheen, tot er een bal ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend tot er vet uit het deeg begint te komen.
  • Haal de pan van het vuur en meng de eieren stuk voor stuk door het beslag – dit gaat het beste met een garde. Voeg pas een nieuw ei toe zodra de vorige volledig is opgenomen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het beslag in spuitzak en spuit doppen op het bakpapier. Let op: houd ruimte ertussen, want ze zetten uit. Bak de soesjes in ongeveer 20 minuten goudbruin op 210 ºC. Laat helemaal afkoelen op het aanrecht.

Vulling

  • Klop de slagroom met de suiker tot een lobbige consistentie. Snijd het vanillestokje verticaal open en schraap voorzichtig het merg eruit met een scherp mesje. Voeg dit vanillemerg toe aan de geklopte slagroom. Vul een spuitzak met een klein glad spuitmondje met de room. Prik een gaatje onderin elke soes en vul deze met room, totdat je een beetje weerstand voelt. Herhaal dit proces tot alle soesjes zijn gevuld.

Karamel en serveren

  • Karamelliseer de suiker in een pan op medium vuur. Probeer zo min mogelijk te roeren (liefst niet, de pan rondwalsen werkt beter!) en zet het vuur uit zodra de karamel een goudbruine kleur heeft gekregen.
  • Dip alle soesjes achter elkaar in de karamel en bouw er een toren van; dit kan ook rondom een kartonnen toeter, als je het echt strak wil. Drizzle tot slot met een vork de overgebleven karamel over de toren.

Tip

  • Mocht je karamel hard geworden zijn, dan kan je altijd weer nieuwe suiker karamelliseren!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.