Verspilling, dat woord staat niet in mijn woordenboek. Voedsel kost tegenwoordig genoeg, dus waarom maken we er niet gewoon wat meer van? Je kunt zoveel meer dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat we de schillen van groente en fruit bijna allemaal standaard weggooien. En dan zal ik nog maar niet beginnen over de overgebleven stukken groente en fruit die we in de koelkast leggen tot we er niets meer mee kunnen. Laten we met z’n allen iets meer opletten. Om een start te maken geef ik je 7 tips.
1. Chips
Geloof het of niet, maar van wortelschillen, aardappelschillen en leftover broccoli en boerenkool maak ik chips. Hartstikke lekker en veel beter dan die dure ongezonde zak chips. Na het wassen van de overgebleven schillen van de wortel en aardappel, dep ik ze droog. Hierna verdeel ik ze over mijn bakplaat, sprenkel ik er wat olie en kruiden (paprikapoeder, zout en peper) over en meng ik het in geheel nog even door. Vervolgens stop ik ze in de oven tot ze heerlijk crispy zijn. Overigens is dit dus echt mega lekker met paprika hummus. Heb je leftover boerenkool of broccoli, gooi het dan niet weg. Scheur de groenten in hapklare stukjes, besprenkel ze met wat sojasaus en verdeel ze over de bakplaat. Ook deze schuif je in de oven, tot ze lekker knapperig zijn. Heb je overgebleven wraps? Ook daar kun je chips van maken door ze in de oven te stoppen.
2. Waterijsjes
Ga je het weekend weg en ben je bang dat jouw fruit, komkommer, citroen, limoen of munt over datum gaat? Maak er dan waterijsjes van. Zo ga je verspilling tegen en heb je een verkoelend ijsje als je thuis komt. Hier lees je hoe je deze kanjers maakt: citroen-komkommer waterijsjes.
3. Azijn
Heb je nog overgebleven verse kruiden, appels of frambozen waar je niet veel mee kan? Gooi ze dan niet weg! Maak een zelfgemaakte smaakvolle kruidenazijn. Hoe? Vul een glazen fles met een azijn naar keuze en voeg hier de overgebleven kruiden aan toe. Laat het mengsel minimaal twee weken staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. There you go!
4. Bouillon
Kippenbotten, aspergeschillen, garnalenschillen, visgraten, runderbotten en het pantser van een kreeft hebben allemaal wat met elkaar gemeen: het zijn smaakvolle onderdelen van groenten en dieren die we niet opeten. Maar wie zegt dat je ze dan maar moet weggooien? Je kunt er namelijk ook een smaakvolle bouillon van trekken. Wil je weten hoe dat moet, dat vertel ik je hier.
5. Schillen
De schillen van uien gooien we vaak weg. Onnodig, als je het aan mij vraagt. Wist je dat je hier kruiden van kunt maken? Je bewaart simpelweg de schillen, deze maak je schoon en dep je droog. Hierna bekleed je een bakplaat met bakpapier en verdeel je de schillen over de plaat. Even in de oven op 150 graden, totdat ze mega krokant zijn en je ze gemakkelijk kunt verpulveren. Even laten afkoelen en dan mixen tot dat er alleen nog maar poeder over is. In de onderstaande video laat ik je zien hoe je het doet. Wist je trouwens dat dit ook kan met sinaasappel en citroen. Try it out people!
@miljuschka Antwoorden op @carlovanlienden van je overgebleven uienschillen kan je heel makkelijk uienpoeder maken! Mega lekker op je aardappeltjes of in een salade.
6. Zoetzuur
Wist je dat je de schil van een watermeloen ook kan gebruiken? Je kunt er een intens lekkere zoetzuur van maken en het blijft ook nog eens lang goed. Hier lees je hoe dat precies werkt: zoetzuur van watermeloenschil. Easy!
7. Thee
De pitten uit kersen, mango’s, pruimen en nectarines én de schillen van de mango, perzik, appel en peer gooi ik niet weg, voordat ik er een lekkere thee van heb gezet. Er zit namelijk nog enorm veel smaak aan deze pitten en schillen. Van de pit van dadels kun je zelfs een koffie zetten, zo sterk is de smaak! Probeer jij het uit?