Mexicaans
Of je nu een vleeseter of vegetariër bent, Mexicaans eten is voor iedereen. Hoewel er bepaalde gemeenschappelijke ingrediënten en smaken zijn in de Mexicaanse keuken, heeft iedere regio zijn eigen culinaire tradities en specialiteiten. Mexicaans eten is veel meer dan alleen taco’s en burrito’s. Als je op zoek bent naar nieuwe en vooral makkelijke manieren om Mexicaanse gerechten op smaak te brengen, dan is dit nieuwe recept misschien wel iets voor jou!
Om Mexicaanse gerechten op smaak te brengen, is het van belang dat je gebruik maakt van essentiële ingrediënten. Zo zijn tomaten, chilipoeder of pepers, knoflook en ui niet te missen in de Mexicaanse keuken en is het gebruik van verse kruiden en rijpe groenten een must. Wist je overigens dat de Mexicaanse keuken enorm flexibel is. Je kunt eindeloos experimenteren door te werken met verschillende ingrediënten en kooktechnieken. Zoek maar eens op hoeveel soorten pepers er wel niet bestaan, variëren kan met ieder ingrediënt!
Mexicana con Miljuschka
Vandaag maak ik een heerlijk gerecht uit de populaire Mexicaanse regio ‘Mexicana con Miljuschka’: het Mexicaanse eenpansgerecht met zoete aardappel. Dit wil je proeven! De zoete aardappel past perfect bij de smaken en texturen die kenmerkend zijn voor de Mexicaanse keuken. Daarnaast zijn zoete aardappels ook nog eens voedzaam, waardoor ze een gezonde toevoeging zijn aan jouw Mexicaanse maaltijd.
Wil je nou nog meer gerechten proeven uit de regio Mexicana con Miljuschka? Probeer dan ook eens de Mexicaanse Corn Ribs, gamba’s met Mexicaanse dip en grapefruitsalade, Mexicaanse steak met chipotle en aardappel-maispuree, spicy Mexicaanse tonijntosti of Mexicaanse kipburger.


Mexicaanse eenpanstopper met zoete aardappel
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 400 gr zoete aardappelen
- 3 el zonnebloemolie
- 350 gr gemengd gehakt
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 300 gr basmatirijst
- 1 blik tomatenblokjes (ca 400 gr)
- 750 ml kippenbouillon
- 600 gr bonenmix
- 4 takjes koriander
- 2 limoenen
- 4-6 el zure room
- 2 handen nachochips
- snuf peper
- snuf zout
Bereidingswijze:
- Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de schil van de zoete aardappel en hak deze vervolgens in blokjes.
- Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een hapjespan, voeg de blokjes zoete aardappel toe en bak 2-3 minuten, voeg ui en knoflook toe en bak 2-3minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep het gehakt door de groenten en bak 3-4 minuten mee. Breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Bestrooi met gerookt paprikapoeder, schep de rijst er doorheen en schenk de bouillon en tomatenblokjes in de pan. Laat het voor 22 minuten, met deksel op de pan, zachtjes pruttelen.
- Spoel de bonen af in een vergiet. Voeg ze in de laatste 3 minuten toe aan de pan. Hak de koriander grof en bestrooi samen met de nachochips over de rijst. Serveer met zure room en halve limoentjes om aan tafel extra op smaak te brengen.
- Tip: Zelf tortillachips maken? Knip of snijd wraps in driehoekjes hussel ze door wat olie, gerookt paprikapoeder en wat zout en spreid ze over een bakplaat. Bak ze in een op 200 graden voorverwarmde oven in 8-10 minuten goudbruin en knapperig.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.