Mexicaanse Corn Ribs

30 minuten

Ben jij op zoek naar de meest knapperige en vooral goed gekruide vegetarische ribs ooit? Zoek dan vooral niet verder lieve mensen én maak kennis met mijn overheerlijke corn ribs. Ze zijn kruidig, knapperig en sappig. What more do you need? De Mexicaanse ribbetjes zijn gemakkelijk om te maken. Je zet ze binnen een half uurtje op tafel. De corn ribs zijn perfect als bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd of als mega verrassende snack!

Mexican flavour

Ik ben naar Mexico gekomen. Het land van liefde en van zon. ‘T was in de schaduw van de bomen. Dat net als in dromen, een sprookje begon… Een blik naar deze heerlijke ribbetjes en ik kwijl weer helemaal weg. Wist je trouwens dat Mexicanen per jaar echt kilo’s maïs eten? Het is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Mexicaanse keuken. Zo werd maïs vroeger al door de Maya’s en de Azteken gebruikt als voedingsbron. Niet gek, want het product is rijk aan vezels, suikers en voedingsstoffen. Daarnaast kun je er veel verschillende dingen van maken, zoals tortilla‘s bijvoorbeeld!

Corn ribs

Het maken van corn ribs is een eitje. Je kookt ze tot ze gaar zijn en vervolgens snijd je ze in de lengte door vieren. Door de maiskolven in “ribs” te snijden, krijg je lange stukken die lijken op spareribs. Goed kruiden en dan hoppa, de Airfryer of oven in tot ze heerlijk knapperig zijn. En dan dippen in de meest lekkere kaassaus ever. Geloof mij maar, het is een ware traktatie. Je zult versteld staan van de heerlijke smaak en de knapperige textuur.

Corn ribs 2 miljuschka

Corn Ribs

4 van 14 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 Airfryer
  • 1 Keukenmes
  • 1 Steelpan
  • 1 grote schaal
  • 1 mengkom

Ingrediënten
 

  • 8 maiskolven (voorgekookt)
  • 3 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl zout
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl chilivlokken
  • 160 ml olijfolie
  • 8 el honing
  • 150 gr cheddar kaas (geraspt)
  • 2 bosuien
  • 1 jalapeño
  • 1/2 limoen
  • 3 el crème fraîche
  • 3 takjes koriander

Instructies
 

  • Kook de maïskolven voor. Laat ze afkoelen en snijd de mais vervolgens in de lengte doormidden en deze helften ook doormidden, zodat er parten ontstaan. Dit kun je het beste doen door de kolf op een plank neer te leggen, een goed scherp groentemes er in te hakken en deze steeds een stukje verder door de mais te hakken. Pas goed op je vingers!
  • Verwarm de oven of de airfryer voor op 190 graden.
  • Meng in een kom de gerookte paprikapoeder, de bruine basterdsuiker, het zout, de oregano, de chilivlokken en de olijfolie door elkaar. Haal hierna de maïsparten er voorzichtig doorheen. Zorg ervoor dat ze goed ingesmeerd zijn met het kruidenmengsel.
  • Leg ze in een enkele laag in het mandje van de airfryer (het kan zijn dat je het in 2-3 keer moet bakken, dat ligt aan de grote van de airfryer). Bak de voorgekookte maïskolven in 10 minuten knapperig. Bestrijk ze de laatste 2 minuten nog een keer met de marinade en drizzle er een flinke hoeveelheid honing over.
  • Smelt ondertussen de cheddar kaas in een steelpannetje op laag vuur. Hak de bosui en jalapeño fijn en roer deze samen met de crème fraîche door de gesmolten kaas. Pers de halve limoen er bovenuit en roer nog eens goed door. Schenk over in een schaaltje en bestrooi met wat gerookt paprikapoeder.
  • Leg de corn ribs op een leuke schaal en geef de cheddar kaasdip erbij. Bestrooi de ribs met fijngehakte koriander.
  • Je eet de corn ribs net als spareribs. Je bijt de maïskorrels er vanaf, de binnenkant van de cornrib blijft namelijk hard.
  • Tip: Dit gerecht kun je ook in de oven klaarmaken.
    Verwarm de oven voor op 190 graden (elektrisch), 170 graden (hetelucht), leg de ribs op een bakplaat en bak ze in ongeveer 20-30 minuten totdat ze knapperig zijn. Wil je dat de ribs mooi omkrullen? Gebruik dan ongekookte mais (die kun je in het seizoen bij een biowinkel, groenteboer of mediterrane supermarkt kopen), deze kolven zijn meestal iets groter, gebruik er dan 4 in plaats van 8. 
    Bij het maken van de kaassaus lijkt de saus te gaan splitten, maar wanneer je de crème fraîche er doorroert komt de saus weer samen. Gebeurd dit niet? Voeg dan wat extra limoensap toe. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Corn ribs 2 miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.