Picknickgerecht
Het fijne van mijn mega saucijzenbroodje is dat je het zowel warm als koud kunt eten. Ik neem het koud vaak mee in voor tijdens de picknick en dat is altijd een groot succes!
Om de mega saucijs te maken is het makkelijk om te werken met een rol bladerdeeg. Kun je die niet vinden, dan kun je ook de bekende vierkante plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruiken. Laat die dan ontdooien, leg ze met een klein randje over elkaar op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een enkele lap. Zorg dat de naden wel goed sluiten, om lekken te voorkomen tijdens het bakken op de bakplaat.
Belangrijk bij het bakken van het mega saucijzenbroodje is dat je de oven niet te hoog zet, zodat de onderkant ook de tijd heeft om goed te garen.

Mega saucijzenbroodje met ketchup
Ingrediënten
- 2 eieren
- 2 el neutrale olie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 500 g half-om-halfgehakt
- 15 g panko
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- 1 tl gladde mosterd
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 rol vers bladerdeeg ca. 275 g; koelvak
- 1 el zaadjes naar keuze bijv. maan-, nigella- of sesamzaad
- ketchup voor erbij
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Klop 1 ei los.
- Verhit 2 eetlepels neutrale olie in een grote koekenpan. Fruit de ui 5 minuten in de olie. Bak de knoflook 1 minuut mee en draai het vuur uit. Schraap het uienmengsel in een mengkom.
- Voeg het half-om-halfgehakt, de panko, de nootmuskaat, de mosterd, het losgeklopte ei, zeezoutvlokken en zwarte peper toe. Kneed met je handen door elkaar en zet apart.
- Was je handen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het papier met een scheutje olie. Leg het uitgerolde bladerdeeg op de bakplaat. Vorm een worst van het gehaktmengsel die bijna even lang is als het deegvel.
- Klop het tweede ei los. Kwast de randen van het deeg in met losgeklopt ei. Leg de worst op het deegvel; laat aan beide uiteindes een rand van 2 cm vrij. Klap de uiteindes van het deeg naar binnen en rol de worst in het deegvel. Leg het reuzensaucijzenbroodje met de naad naar beneden op het bakpapier. Snijd de bovenkant drie keer in met een scherp mes. Zo kan er stoom uit het broodje ontsnappen en wordt de binnenkant niet zompig.
- Kwast de buitenkant van het deeg in met losgeklopt ei en bestrooi met de zaadjes. Bak het mega saucijzenbroodje in 50 minuten tot 1 uur goudbruin en gaar in de oven.
- Snijd het mega saucijzenbroodje in plakken en serveer met ketchup. Het smaakt warm, lauw en koud even lekker.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.