Deze mediterrane linzensoep is een stevige soep met verbazingwekkend veel verschillende smaken – geïnspireerd op smaken uit landen als Marokko, Turkije en Egypte. Een buitengewoon goede smaaksensatie bij elke hap die je neemt. Enne: helemaal vegan!
Mediterrane keuken
Ik ben dol op Mediterrane lekkernijen zoals Turks brood, Marokkaanse lamstajine met couscous of baghrir met pistache en honing. Wat een rijkdom aan smaken! In deze keukens worden kruiden en specerijen, die ik ook in deze linzensoep gebruik, groots gevierd. Denk maar aan peper, fenegriek, paprika, kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom, komijn en kaneel. Maar zoals in elke eetcultuur, volgt iedere familie of regio traditioneel zijn eigen recept.
Je kunt een specerijenmix kant-en-klaar in de winkel kopen, maar ook zelf maken – zoals ik in dit recept deed. Het is dan handig om een goede vijzel in huis te hebben, voor de beste bereidingswijze.
Een linzensoep kan niet zonder… linzen!
Linzen – peulvruchten met schil die er in talloze soorten zijn – bevatten enorm veel voedingsvezels en worden al eeuwenlang gegeten. Ze bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor goed als vleesvervangers gebruikt worden. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar ze lijken qua smaak redelijk allemaal op elkaar. Rode linzen zijn klein en ontveld, waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn. Zodra je rode linzen kookt, veranderen ze in een dikke puree. Rode linzen zijn daarom ideaal voor soepen.
Op zoek naar een ander recept met rode linzen? Maak dan ook eens mijn bietensoep met linzen en yoghurt.

Mediterrane linzensoep
Ingrediënten
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- zaadjes uit 4 kardemompeulen
- 1 tl fenegriekzaad
- 4 kruidnagels
- ½ tl grof zout
- ½ tl kaneel
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook geperst
- 3 cm gemberwortel geraspt
- 150 g droge rode linzen afgespoeld
- 1 blik tomatenblokjes van 400 g
- 300 g minikrieltjes
- 100 g spinazie harde steeltjes verwijderd
- plantaardige yoghurt
- flatbread voor erbij
- dukkah als garnering
Bereidingswijze:
- Rooster de chilivlokken, het korianderzaad, het komijnzaad, het kardemomzaad, het fenegriekzaad en de kruidnagels 1-2 minuten in een droge koekenpan op hoog vuur. Schud regelmatig met de pan en laat niet aanbranden. Schud in een vijzel, voeg het grove zout toe en maal met de stamper tot een fijn poeder. Roer er de kaneel doorheen.
- Fruit de ui 5-10 minuten in de olijfolie in een soeppan. Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut mee. Strooi de fijngemalen specerijenmix erover, schep om en voeg dan de rode linzen, tomatenblokjes en 1 liter kokendheet water toe. Breng aan de kook en draai het vuur omlaag. Kook 10 minuten, voeg dan de minikrieltjes toe en kook nogmaals 10 minuten, of tot de linzen en aardappels gaar zijn. Voeg meer water toe als het te dik wordt.
- Roer de spinazie door de soep en laat kort slinken. Serveer de soep in grote kommen met een schep (plantaardige) yoghurt en wat dukkah erin en flatbread erbij.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.